Subota, 30 Septembra, 2023

6 NAMIRNICA ZA UBRZAVANJE METABOLIZMA: Ova hrana treba svaki dan da vam bude na jelovniku, a doručak ne preskačite

Ubrzavanje metabolizma zavisi od brojnih faktora, a od najvećeg značaja su zdrave životne navike.

Stručnjaci savjetuju da rad metabolizma ubrzate prije svega fizičkom aktivnošću i povećanjem broja obroka na 5-6 malih obroka dnevno.

Oni posebno naglašavaju i savjetuju da redovno primjenjujete ovih sedam stvari:

1. Redovno doručkujte
2. Jedite češće
3. Vježbajte intenzivno
4. Vježbajte sa opterećenjem
5. Jedite više proteina
6. Unosite vitamine
7. Smanjite unos masti

Izbor hrane takođe može da vam pomogne da ubrzate metabolizam. Među namirnicama ima mnogo onih koje imaju upravo ovo dejstvo.

1. Zeleni čaj

Zeleni čaj je jedan od najpoznatijih čajeva koji podstiču sagorijevanje masnoća i koji ubrzava metabolizam jer sadrži antioksidant. Preporučuje se da pijete 2 do 3 šolje na dan za odlične rezultate.

2. Kafa

Kofein podiže energiju i stimuliše centralni nervni sistem, a osim toga i ubrzava metabolizam. Međutim, budite oprezni pri količini unjete kafe.

3. Ljuti začini

Ovi začini sadrže hemijske supstance koje su odlične za brži metabolizam. Ljute papričice npr, sadrže kapsaicin, koji poboljšava prokrvljenost i tako ubrzava metabolizam.

4. Grejpfrut

Grejpfrut takođe pomaže pri ubrzavanju metabolizma, jer sadrži vitamin C i vlakna, pa podstiče razlaganje masnoće. Međutim, grejpfrut takođe ubrzava rad srca i osobe sa povećanom srčanom frekvencijom u mirovanju treba oprezno da ga koriste.

5. Bademi

Sirovi bademi ubrzavaju rad metabolizma, a istraživanja su pokazala da svakodnevna konzumacija badema mršavljenje ubrzava čak i do 62%.6.

6.Cimet

Cimet takođe ubrzava metabolizam, a može da se ubaci u kafu, u kolače, u sokove, u raznorazna jela, ali nemojte pretjerivati ni u tome.

Takođe, savjetuje se i da pijete mnogo vode. Prema istraživanjima, 0.5 l vode na dnevnom nivou ubrzava metabolizam za 30%.

Važno je i da imate i zdrav i redovan san i da smanjite nivo stresa.

NE PROPUSTITE

OGLAS

NAJNOVIJE