Subota, 30 Septembra, 2023

BACILA SE SA 11 SPRATA DA BI SAČUVALA ČAST: Bežeći od silovatelja Milica SKOČILA U SMRT, ovo su bile njene POSLEDNJE REČI

Molitveno sećanje na Milicu Kostić (18), koja je pre 46 godina sa 11. sprata Rubinove kule u Kruševcu skočila u smrt bežeči od nasilnika obeleženo je danas u rodnom mestu Dubci i seoskom groblju Strojinci kod Brusa.

Prošlo je 48 godina od strašne tragedije u Kruševcu. Ovaj događaj nezapamćen je do dana današnjeg, a potresao je celu bivšu Jugoslaviju. Tog 2. septembra 1974. tragično je nastradala Milica Kostić (18), učenica Medicinske škole iz sela Dubci kraj Brusa. Toga dana, ona je, braneći svoju devojačku čast od nasilnika sa 11 sprata Rubinove kule u Kruševcu skočila u smrt. Ovim činom, Milica se svrstala u red onih devojaka koje su dobrovoljno prigrlile smrt čuvajući svoje devojaštvo.

U njen spomen, u selu Dubci, danas je služena Sveta Liturgija i pomen na groblju u Strojincima. Ovaj tragični događaj je izazvao veliku pažnju tadašnje jugoslovenske javnosti, a u Kruševcu su u to vreme organizovane demonstracije protiv nasilnika koji su kasnije osuđeni na višegodišnje zatvorske kazne.

FOTO: PRINTSCREEN

Okrivljeni M. Mađarac, T. Ž. Nikolić, Z.Ivanović, S.Trifunović i u to vreme maloletni S.V. osuđeni su na zatvorske kazne zbog smrti Milice Kostić. Detalji ovog monstruoznog slučaja u dobroj meri su rasvetljeni i zahvaljujući samoj žrtvi jer je Milica u bolnici na samrti dala izjavu sudskim istražiteljima.

Tog kobnog ponedeljka, 2.septembra 1974. godine, Milicu je kod trga Fontana presreo jedan od nasilnika i zamolio da krene sa njim do stana u Rubinovoj kuli i odatle pozove njegovu devojku čiji su roditelji jako strogi. Ne sluteći ništa, Milica je pošla a kada je ušla u stan na 11. spratu počela je njena agonija.

Ona je izjavila da ju je mladić silom uvukao u zaključanu sobu i saopštio joj da je u hodniku čeka još nekoliko mladića. Zahtevao je od nje da se da se skine, jer nema drugog izlaza…

Milica je, međutim, to kategorički odbijala moleći da to ne čini i da je pusti. Branila se i plakala i, kad je osetila da se prvi nasrtljivac malo pokolebao, jer je na tren odškrinuo vrata i saopštio drugovima da bi trebalo da je puste, jer je nevina Milica je jurnula ka prozoru i skočila sa 11 sprata Rubinove kule.

Milica je bez svesti prevezena u bolnicu. Posle dvadesetak minuta mladi inspektor Dobrivoje Stefanović je stigao ispred zgrade. Videvši probijenu nadstrešnicu, polomljenu stolicu i jednu Miličinu sandalu, nije se tu zadržavao već je, na poziv hirirga Petra Mašića, žurno otišao u bolnicu.

Devojka je, kako je svedočio Dobrivoje, “imala pege po licu. Ležala je na leđima i u toku razgovora povremeno otvarala oči i gubila svest. Na licu se tada nisu primećivali otoci ni povrede. Doktor mi je rekao da ima unutrašnje povrede i da neće dugo. Imala je pomućen pogled u prazno. Govor joj je bio isprekidan – jedva je izgovarala i sa prekidima. Imala je glas plašljiv – kao srna. Od bola nije imala snage da plače. Odavalo je utisak zadnjeg uzdisaja”.

Inspektoru je Milica uspela da da izjavu. Njihov razgovor je ovako tekao:

Pitao je: “Gde si bila?”

Milica je rekla: “Bila sam u školi. Sa drugaricama… Trebalo je da imaju nešto – kao pismeni. Posle ovoga je izgubila svest. Zatim se opet probudila i rekla: “Išla sam sa nekim dečkom do jedanaestog sprata da pozovem njegovu devojku.”

FOTO: PRINTSCREEN MILICAKOSTIC.RS

Inspektor: “A što si ti išla?”

“Taj dečko mi je rekao da ta devojka ima stroge roditelje i da je samo pozovem.”

Tada je opet zaspala. Posle par minuta se probudila i rekla: “Bili smo na jedanaestom spratu”.

“Kako znaš?” – pitao je inspektor. Rekla je da je, pošto je izašla, videla na liftu.

“Da li si sama skočila ili te je neko gurnuo?”

Rekla je: “Ja sam sama skočila kroz prozor.”

Pitao je: “Zašto?”

FOTO: PRINTSCREEN MILICAKOSTIC.RS

Rekla je: “Nisam više mogla da izdržim… Jedino sam na taj način mogla da sačuvam svoju čast.”

Potom je pala u duboku komu. Preminula je dva dana kasnije u kruševačkoj bolnici, a njena tragična sudbina i danas izaziva talas emocija kod svih koji je čuju.

Telo Milice Kostić je izneto iz rodne kuće, posle pravoslavnog opela položeno u grob u četvrtak, 5. septembra 1974, kroz staklo na unutrašnjem kovčegu videlo se njeno lice. Devojačka sahrana, davno je rečeno, je poput svadbene povorke. Tako je bilo i ‘74. godine u potkopaoničkom selu Strojinci u opštini Brus, 5. septembra, kada je sahranjivana tinejdžerka Milica Kostić (18), koja je skočila sa 11. sprata Rubin kule u Kruševcu, žrtvujući život da ne bi bila silovana. Pre tačno 46 godina, na današnji dan, Milica je svesno rešila da ne dopusti da petorica mladića urade ono što su naumila.

Priredio Ž. M.

Foto printscreen milicakostic.rs

NE PROPUSTITE

OGLAS

NAJNOVIJE