BOL U KIČMI I ZGLOBOVIMA JE ZAPRAVO BLOKADA KRVI I ENERGIJE: Čuveni Dr Bubnovski Dao Najjednostavniji Način Izlječenja!

Doktor Sergej Bubnovski je ruski doktor specijalista kineziterapije, a njegov rad najviše se fokusira na probleme sa kičmom i zglobovima, piše Stil.kurir.rs

Glavna ideja njegovog programa za oporavak koštanomišićnog sistema jeste održavanje zadržavanja krvi, a doktor vjeruje da se sve može izliječiti vježbama.

“Blokada energije izaziva bolesti, a bol je signal da je energija blokirana zadržavanjem krvi na određenom mjestu. Zato problemi sa kostima mogu da se izliječe vježbama”, tvrdi dr Bubnovski.

Vj ežba za bol u vratu

Stanite u položaj mačke – na sve četiri, pazeći da vam leđa budu ravna. Uz izdah izvijte leđa ka gore (kao mačke kad se “izgrbe”), pa se polako vratite u početni položaj. Zatim uz udah pustite leđa ka dole, pa se vratite u početni položaj. Ponovite 10-15 puta. Vodite računa da prilikom izvođenja vježbi ne pravite nagle pokrete, kako se stanje ne bi pogoršalo glavom. Za bol u vratu pomoći će vam i sklekovi uza zid, koji će zagrijati mišiće i spriječiti zastoj krvi.

Bol u donjem  dij elu leđa

Lezite na leđa, ruke stavite pod glavu, noge savijte u kolenima, a stopala priljubite za pod.

Uz dubok izdah polako vucite ramena ka koljenima, podižući samo glavu i vrat, grudi treba da ostanu statične. Vratite se na početni položaj i uradite 10-15 ponavljanja. Ova vježba će pomoći da se istegne donji dio kičme i da se popravi cirkulacija u gornjem.

Bol u zglobu kuka

Lezite na leđa, ruke stavite pod glavu, noge savijte u kolenima, a stopala priljubite za pod. Uz izdah podignite karlicu i napravite polu-most. Vratite se na početni položaj i ponovite 10-15 puta. Ova vježba će ubrzati cirkulaciju u predjelu leđa iu mišićima butina i zadnjice.

Dr Bubnovski kaže da su mu pacijenti najčešće ljudi koji rade u kancelarijama, odnosno oni koji sjede po cijeli dan.

Za njih ima sljedeće savjete:

Nemojte da sjedite previše dugo bez pauze

Nepokretnost mišića vodi do začepljenja u venama, koje može biti uzrok mnogih bolesti, venske tromboze do homoroida i bolesti u genitalnom području. Nakon svakih 45 minuta sjedenja napravite kratku pauzu da pokrenete sve mišiće – hodajte stepenicama ili prošetajte bar nekoliko minuta.

Pravilno držanje

Možete malo da se opustite i “zavalite” u naslon na kratko, ali u principu bi trebalo leđa konstantno držati ispravljenim.

Laktovi treba da su na stolu

Dok kucate na tastaturi, laktovi ne treba da vam budu u vazduhu, već na stolu, kako ne biste opterećivali ramena. Povremeno treba prodrmati ruke i uraditi vježbu rotacije šaka sa stisnutim pesnicama.

Nevidljiva gimnastika

Ako ne možete da ustajete od stola, i dalje možete da popravite cirkulaciju u donjem dijelu leđa i karlici:

– stegnite i opustite mišiće zadnjice 10-15 puta;

– nogama simulirajte skakanje 10-15 puta.

Opustite rameni pojas i kičmu

Nagnite se unazad na stolici i izvijte kičmu koliko možete, opustite ruke pored tijela. Vježbu radite tokom izdaha, a mišiće opustite, kako bi efekat bio jači.