Da li često patite od trnaca u rukama, glavobolje i vrtoglavice? OVO TREBA DA ZNATE – Najbrža pomoć!

Mnogi imaju problema sa vratnom kičmom koja zahtjeva posebnu skrb.

Vratna kičma ne samo da podupire trup i glavu, već štiti i kičmenu moždinu i periferne živce. Cervikalna spondiloza, koja je rezultat degeneracije kralježnice, javlja se često, a promjene u obliku pršljenova i intervertebralnih zglobova pogoršavaju se s godinama. Posebno su pogođene osobe s sjedilačkim načinom života ili lošim držanjem.

Paravertebralni nervi u vratu, koji su odgovorni za različite organe i regije tijela, mogu biti pogođeni cervikalnom spondilozom zbog iritacije ili kompresije. Simptomi ove bolesti nisu ograničeni samo na vrat, već mogu uključivati i vrtoglavicu, zamagljen vid, bolove u očima, migrene, glavobolje i tinitus.

Uzroci cervikalne spondiloze uključuju ozljede ili nezgode vratne kičme, gojaznost, osteoporozu, prethodne operacije vratne kičme i genetsku predispoziciju.

Glavni simptomi cervikalne spondiloze uključuju bol u ramenima i vratu, bol koji se širi na rame ili ruku, glavobolje, migrene, grčenje mišića vrata, ukočenost vrata, vrtoglavicu i tinitus.

Dijagnoza cervikalne spondiloze uključuje razgovor s liječnikom, fizikalni pregled, i moguću daljnju dijagnostiku.

Liječenje može uključivati terapiju vježbanjem i medicinsku gimnastiku za blaže oblike, a u težim slučajevima može se preporučiti lijekovi poput analgetika, protuupalnih lijekova, acetaminofena, steroidnih injekcija, ili čak kirurški zahvat.

Vježbe za olakšanje stresa uključuju zagrijavanje vratnih mišića ručnikom, nagnuće glave naprijed i natrag, lagani pritisak ruku iza glave, bočni luk, naginjanje glave na ramena, i vježbe za jačanje vrata.

Prije početka bilo koje vježbe ili terapije, važno je konzultirati se s liječnikom kako biste bili sigurni da su vježbe prilagođene vašem specifičnom stanju.