Doktori šokirani ovom tvrdnjom: Šta će biti sa vašom kosom ako je ne perete sedam dana, oh!

Pranje kose jednom nedeljno ima svoje prednosti i nedostatke, a to uveliko zavisi od tipa kose i stanja vlasišta. Evo nekih ključnih tačaka koje je istakao Dr. Steven Lane:

  1. Prirodna Ulja Nahrane Kosu: Ako ne perete kosu nedelju dana, doći će do povećanja količine ulja u kosi. Ova ulja, poput sebuma, hidriraju i neguju kosu, čineći je zdravom i sjajnom.
  2. Promene u Teksturi Kose: Osobe sa kovrdžavom ili valovitom kosom mogu primetiti poboljšanje njihove prirodne teksture zahvaljujući prirodnim uljima. Ova ulja pomažu definisati kovrdže, dajući im življi izgled.
  3. Izazov za Masno Vlasište: Za one sa masnim vlasištem, ređe pranje može učiniti da kosa izgleda masno i prljavo.
  4. Jača i Elastičnija Kosa: Prečesto pranje može sprečiti proizvodnju prirodnih ulja, što može dovesti do suvoće i lomljivosti kose. Ređe pranje dozvoljava kosi da zadrži više prirodnih ulja, čime se jača kosa i sprečava njeno lomljenje.
  5. Korišćenje Proizvoda za Stilizovanje: Ako redovno koristite proizvode poput gelova, pjena i sprejeva, češće pranje kose je preporučljivo kako bi se sprečilo nakupljanje proizvoda na tjemenu i kosi, što može otežati kosu i učiniti je beživotnom.
  6. Dubinski Šampon za Redovnu Upotrebu Stilizujućih Proizvoda: Ukoliko koristite ove proizvode redovno, važno je uključiti dubinski čisteći šampon u svoju rutinu kako biste uklonili sve nečistoće.

Dr. Lane savetuje da pranje kose treba prilagoditi individualnim potrebama, pažljivo osluškujući svoju kosu i vlasište.