Elen Vermter, medicinska sestra i predstavnica

Elen Vermter, medicinska sestra i predstavnica organizacije “Better Sleep Council” navela je da je reč o ljudskoj verziji “automatskog spremanja”.

Tokom uspavljivanja mišići u telu se opuštaju, a to opuštanje mozak ponekad tumači kao pad, pa pokreće kontrakciju mišića“, objasnila je.

Ona kaže da to može biti slučajno i da se događa bez razloga, a ponekad se radi o nekim faktorima koji povećavaju verovatnoću od pojave tog trzaja, poput stresa, napornih vežbi i kod uzimanja određenih lekova.

Spavanje
Spavanjefoto: Profimedia

Ti trzaji su uobičajeni kod zdravih ljudi, ali mogu se pogoršati zbog umora, nedostatka sna ili upotrebe stimulansa poput unosa kofeina i sličnog“, dodaje.

Ovi trzaji verovatno se javljaju u hipnogagičkom stanju (hipnogagija – neurološki fenomen u kojem su stanja spavanja i budnosti spojena), baš dok prelazite iz budnog stanja u san. Iako nema razloga za brigu, hipnični trzaji se javljaju kod savršeno zdravih ljudi, a postoji nekoliko razloga koji se mogu uzeti u obzir.

Noćne navike naših predaka mogle imati dugoročnije učinke na naše trenutne navike dremanja. Takođe, moguće je i da je reč o evolucijskom znaku, odnosno da ga nosimo iz daleke prošlosti kada su ljudi spavali na drveću pa bi ih hipnički trzaj sprečio da padnu.

Zapravo ne znamo zašto se to događa, ali postoji nekoliko zanimljivih teorija. Neki veruju da je to nusprodukt evolucije, a postoje i dokazi da stres, neprijatnost, kofein i fizička aktivnost mogu uzrokovati ili pogoršati trzanje.