Evo kako prepoznati najčešće simptome raka

Evo kako prepoznati najčešće simptome raka pluća koji mogu biti veoma podmukli.

Rak pluća je nemilosrdna bolest i vodeći je uzrok smrtnosti od svih maligniteta kako u svetu, tako i u Srbiji. Rano otkrivanje jedan je od najvažnijih preduslova uspešnog lečenja.Ukoliko se otkrije na vreme, šanse za preživljavanje su između 70 i 80 odsto. Ako se zakasni – šanse su minimalne.

Rak pluća je podmukao i često ne daje jasne simptome kako bi ljudi posumnjali da su ozbiljno bolesni. Simptomi nisu specifični. Oboleli oseća tegobe, ali ih ne povezuje s plućima, a često ih i zanemaruje. Zato obratite pažnju na sledeće neprijatnosti koje mogu da budu simptomi ove bolesti.

Uporan kašalj Čest i dugotrajan kašalj koji traje duže od nekoliko nedelja traži urgentnu posetu lekaru. To isto važi ako vam se prečesto dešavaju infekcije disajnih organa.

Nagli gubitak težine Ako ne držite dijetu i niste promenili navike u jelu, a kilogrami se tope i vidno mršavite, upaljena je crvena lampica. Svaki nevoljni gubitak kilograma je znak za uzbunu. Ćelije raka traže mnogo više energije od zdravih ćelija, zato troše i više kalorija. Osim toga, one utiču i na hormone koji kontrolišu apetit i želja za hranom se smanjuje.

Bol u grudima Nije samo srce uzrok bola u grudima. Nažalost, to su i pluća. Jako probadanje ili tup bol koji se ponavlja mogu da budu simptom karcinoma, zavisi od mesta na kom se pojavio.

Stalni umor Ako dobro spavate, a imate neprekidni osećaj umora kad se probudite, proverite između ostalog i pluća. Skoro 80 odsto pacijenata s karcinomom kažu da su osećali neopisiv umor za koji nisu znali razlog.

Karcinom pluća
foto: Shutterstock
Promuklost Promuklost koja traje duže od dve nedelje zahteva neodložan lekarski pregled. Tumor koji se ugnezdio u grudnom košu pritiska nerve u grkljanu koji pomeraju glasne žice. Ako niste prehlađeni, previše pričali, pili suviše hladna pića ili pevali do zore – odmah kod pulmologa.

Gubitak daha Otežano disanje i nedostatak vazduha mogu, nažalost, da budu znak kako je rastući tumor oštetio i živac koji je povezan s dijafragmom. To dovodi do niske koncentracije kiseonika u krvi i oboleli se često bori za dah ne znajući uzrok. Pregled lekara je neophodan.

Iskašljavanje krvi Svako “pljuvanje” krvi loš je znak i pojava čiji uzrok hitno treba proveriti. Ne mora da bude karcinom, lekar će pronaći uzrok. Shvatite ovo najozbiljnije!

NEOPHODNO JE OSTAVITI PUŠENJE

Rak pluća najčešće pogađa pušače, čak 90 odsto njih. Ugroženi su i pasivni pušači, oni koji ne puše, ali udišu duvanski dim. Nikada nije kasno da prestanete sa ovom lošom navikom, jer svaka godina bez cigareta znatno smanjuje rizik da obolite – u tom slučaju zdrave ćelije postepeno zamenjuju one oštećene u plućima. Nakon 15 godina od prestanka pušenja bivši pušači imaju isti rizik kao i nepušači.