EVO KOLIKO VODE DNEVNO SMIJETE DA POPIJETE, A DA VAM NE STRADA MOZAK: Ova BROJKA je TAČNA MJERA

Održavanje hidratacije je od suštinskog značaja za optimalno zdravlje i nekoliko tjelesnih funkcija, kao što su podržavanje varenja, regulisanje tjelesne temperature i olakšavanje transporta hranljivih materija. Ali, previše pijenja može dovesti do prekomjerne hidratacije, što se dešava kada konzumiramo previše vode.

 

 

Otprilike osam čaša vode dnevno preporučuje se kao dobra polazna tačka – međutim, ovo također zavisi od vašeg okruženja, količine vježbanja i zdravstvenih stanja kao što su trudnoća ili dojenje.

Pijenje previše vode može izazvati trovanje koje utiče na funkciju mozga. Ovo se dešava kada u ćelijama ima previše vode, što može dovesti do njihovog oticanja. Može da izvrši pritisak na mozak izazivajući konfuziju, pospanost i glavobolju, zauzvrat izazivajući hipertenziju uzrokovanu visokim krvnim pritiskom i bradikardiju uzrokovanu niskim otkucajima srca. Kada nivoi padnu zbog viška vode u tijelu, ćelije otiču – što dovodi do rizika od napada, kome ili čak smrti, piše “Miror”.

Znaci prekomjerne hidratacije

Pazite na boju urina. Ona varira od blijedo žute do boje čaja, u zavisnosti od nivoa vode u tijelu. Bistri urin je znak da pijete previše vode za kratko vrijeme. Češći odlazak u toalet je još jedan pokazatelj, sa normalnim brojem mokrenja između šest i osam puta dnevno.

Odlazak u toalet 10 puta dnevno je normalan za one koji redovno konzumiraju kofein ili alkohol. Prekomjerna hidratacija može izazvati trovanje vodom, kada u vašem tijelu ima više vode nego što vaši bubrezi mogu da izluče. Može dovesti do opasnog disbalansa elektrolita i može se nakupiti u tijelu izazivajući mučninu, povraćanje i dijareju.

Još jedan znak dehidracije ili prekomjerne hidratacije je višak vode u telu, što smanjuje nivo soli i uzrokuje oticanje ćelija. Oni tada mogu porasti po veličini uzrokujući da se mozak pritisne na lobanju. Ovo na kraju dovodi do pulsirajućih glavobolja koje mogu izazvati oštećenje mozga i probleme sa disanjem. Otok ili promjena boje na stopalima, rukama i usnama može se javiti kada ćelije oteknu, što dovodi do promjene boje kože. Ako pijete previše vode, ravnoteža tijela opada, uzrokujući nizak “nivo elektrolita” u tijelu – što može dovesti do mišićnih grčeva i/ili grčeva. Bubrezi su primorani da rade jače da uklone višak vode. Ako ste popili previše vode i ne možete da ustanete iz kreveta, to je zato što su vam bubrezi preopterećeni.

 

 

Koliko vode treba da pijete?

Na količinu vode koja je potrebna vašem tijelu utiču vježbanje, klima, tjelesna težina i pol. Žene između 19 i 30 godina treba da piju oko 2,7 litara vode dnevno, dok je muškarcima potrebno oko 3,7 litara. Korišćenje nivoa žeđi kao merila možda neće biti korisno za sportiste, starije ljude i trudnice.