Istraživanje pokazuje kako oko 10 posto

Istraživanje pokazuje kako oko 10 posto odraslih osoba ima problem sa zujanjem u uhu/ušima, dok je ova pojava nešto zastupljenija u u starijoj dobi i kod muškaraca.

Tinitus (zujanje u uhu) je pojava kada osjećate zvuk bez prisustva spoljnog zvučnog stimulansa. Odnosno, čovjek tada čuje ono čega nema.

Uzroci tome mogu biti različiti: može doći do promjena na krvnim sudovima glave i vrata, grčenje mišića srednjeg uha, oboljenja u samom uhu, povreda glave ili vrata, multiplaskleroza, infektivna oboljenja, sifilis … Ali i korištenja pojedinih lijekova.

1

Osim toga, zujanje u ušima se javlja i kod osoba sa visokim krvnim pritiskom, ali i osoba sa lošom cirkulacijom.

Ukoliko se zujanje javlja zbog loše cirkulacije u ušima, te osobe iz svog života izbaciti kofein, cigarete, alkohol i smanjiti unos soli.

2

Nekada zujanje ušima može biti i posljedica nakupljenog voska. Kada ga se previše nakupi, može iritirati bubnjić i uzrokovati zujanje.

Ukoliko je zujanje učestalo, savjetujemo da posjetite liječnika kako bi provjerio vaše zdravstveno stanje.

Predmeti koje svakodnevno koristimo često imaju funkcije koje nam još više olakšavaju rad s njima. Ipak, često se desi da te funkcije ostaju neiskorišćene jer ne znamo za njih. Jedna od njih je i funkcija rupica koje se nalaze na cijevi usisivača. Naime, one su namijenjene za smanjenje snage usisavanja. To je pogodno kada, na primjer, čistite zavjese. Mnogi ne znaju da se apirin može koristiti kao fantastičan sastojak maski za lice.

Maska od aspirina i limuna Potrebno vam je: – 3 aspirina – 3 kašike limunovog soka Priprema: Rastvorite aspirine u limunovom soku i dobro pomiješajte i napravite pastu. Dobro operite lice, nanesite smjesu na lice i ostavite da djeluje 10 minuta, a onda operite lice sa puno vode. Maska od meda, jogurta i aspirina Potrebno vam je: – 4 aspirina – 1 kašika jogurta – 1/2 kašike meda Priprema: Usitnite aspirine dok ne postanu prašak i pomiješajte sa drugim sastojcima. Prije primjene ove maske, stavite krpu sa toplom vodom preko lica, zbog otvaranja pora. Kada ste to uradili, osušite lice i ostavite masku da djeluje 30 minuta i na kraju operite lice mlakom vodom.