JEDINA ISPOVIJEST ROĐENE SESTRE ADOLFA HITLERA: Tada je otkrila stvari o njemu koje ne možete ni da zamislite

Paula Hitler, nekad zvana i Paula Vulf bila je mlađa sestra političara Adolfa Hitlera i posljednje dijete Alojza Hitlera i njegove treće supruge Klare. Par je imao šestoro djece, ali su preživjeli samo Adolf i Paula što znači da je upravo ova žena bila najbliži rod njemačkom diktatoru (imali su i polusestru po ocu Angelu).

Nakon Drugog svjetskog rata mnogi su se predstavljali kao bliži i dalji rođaci Adolfa Hitlera. Ipak, istina je bila da je od cijele najbliže familije njemačkog diktatora živa bila samo ova žena. Godine 1959. prvi i jedini put je govorila za medije i tom prilikom otkrila kako je bilo odrastati pored Hitlera.

Paula Hitler

Batine iz djetinjstva ostavile dubok trag

Kao dječak, Hitler je često bio žrtva batinjanja svog oca. Zauzvrat, kada je postao tinejdžer, Hitler je tukao svoju sestru. Jedna od najranijih sjećanja na njega, kako je Paula mnogo kasnije ispričala, bilo je ono gdje je kao osmogodišnju djevojčicu udara po licu.

U porodici Hitler se i inače na batinanje djece gledalo kao na dobru praksu. Čak je i majka Klara vjerovala da je to što Adolf s vremena na vrijeme izudara Paulu “dobro za njeno obrazovanje”, piše portal Listverse.

Paula je mladost provela u Beču gdje je prvo radila kao sobarica, a potom kao sekretarica. Sve ovo vrijeme nije imala kontakta sa bratom iako je i on boravo u gradu pokušavajući da uspije kao slikar.

Brat i sestra ponovo su se susreli tridesetih godina prošlog vijeka. Paula je bankrotirala i Adolf joj je tada poslao novac da se izvuče iz dugova. Finansijska pomoć se nastavila sve do Hitlerovog samoubistva 1945. godine.

Najveći dio rata Paula je provela kao sekretarica u vojnoj bolnici pod lažnim prezimenom Vulf koje je preuzela na bratovljevo insistiranje. Istoričari tvrde da je nacistički diktator imao jako nisko mišljenje o njoj. U jednom razgovoru sa saradnicima o njoj je govorio kao o “glupoj guski”.

Vjerena za čovjeka koji je sijao smrt

Nakon 1945. Paulu su uhapsili Amerikanci. Ispitivana je i naknadno puštena jer nikada nije bila politički aktivna, a ni član nacističke partije. Tvrdila je da je brata tokom rata vidjela samo dva puta, ali da ne može da vjeruje da je on odgovoran za zlodjela koja mu se pripisuju.

Ipak, naknadna istraživanja pokazala su da Paula nije bila baš tako naivna kakvom se predstavljala. Ruski istražitelji su otkrili da je bila vjerena za nacističkog doktora Ervina Džekeliusa, odgovornog za smrt preko 4.000 ljudi u gasnim komorama.

Ervin je uhapšen i umro je u zatočeništvu, ali je Paula ostala na slobodi, seleći se iz jednog grada u drugi i živjeći od pomoći preživjelih članova SS-a i Hitlerovog unutrašnjeg kruga povjerenika.

Paula Hitler

Neposredno pred svoju smrt, Paula je dala televizijski intervju i to je bilo njeno jedino javno pojavljivanje. Emisija je emitovana 1959. godine kao dio programa “Tyranny: The Years of Adolf Hitler” i Paula je u njoj uglavnom govorila o svom i bratovljevom djetinjstvu odbijajući da odgovara na pitanja vezana za politiku.

Iako je govorila i o batinjanju, njena sjećanja na brata bila su čudna mješavina ogorčenosti i divljenja.

– Kada smo se kao djeca igrali moj brat Adolf je uvijek bio vođa. Svi drugi su ga slušali. Valjda su instinktivno znali da je njegova volja jača od njihove – ispričala je Paula.

Umrla je 1960. godine kao posljednji član Hitlerove najbliže porodice. Nije se udavala, niti je imala nasljednike.

(Izvor: Stil.kurir)