KAKO DA UBRZATE METABOLIZAM AKO IMATE IZMEĐU 50 I 60 GODINA: Jedite samo ovo i smršat ćete kao od šale

Menopauza povećava rizik od gojaznosti – evo kako da ubrzate metabolizam ako imate između 50 i 60 godina!

Sa brojem godina postoji rizik od usporavanja metabolizma, pogotovo kada žena uđe u menopauzu. Prema riječima ljekara, prosječna starost žena u menopauzi je 51 godina. Estrogen i progesteron, čiji je nivo već bio nizak u periodu prije menopauze, u godinama nakon 50-e postepeno je u potpunom deficitu. To može izazvati smanjenje gustine korstiju, gubitak mišićne mase, kao i povećanje tjelesne težine.

Kako da ubrzate metabolizam u periodu između 50 i 60 godina života?

Možete ubtzati metabolizam u menopauzi, ali je važno da ne zanemarite fizičku aktivnost. U ovim godinama se takođe preporučuje trening snage. Iako možda mislite da ovo može izazvati probleme sa zglobovima, istraživanja pokazuju da vežbanje povećava gustinu kostiju, smanjuje rizik od osteoporoze, hroničnih bolesti (kao što je dijabetes tipa 2), kardiovaskularnih bolesti i artritisa.

Takođe, možete raditi treninge poput joge i pilatesa. Važno je da ostanete aktivni i da redovno vežbate, jer ćete pomoći da sačuvate tonus mišića, poboljšate koristi, a metabolizam i probava će raditi kao sat. U procesu mršavljenja vežbanja, vožnja bicikla, šetnja – sve ovo može dati sjajne rezultate, posebno ako ste aktivni u menopauzi kada se povećava rizik od gojaznosti.

Ako se fizički aktivirate, metabolizam morate pružiti odgovarajuću hranu. Da bi se ubrzao metabolizam, stručnjaci savjetuju da jedete što do 200 grama proteina dnevno. To ne znači da svakodnevno jedete meso koje je teško za varenje i opteretiti telo namirnicama životinjskog porekla. Sve jedite umjereno, au jelovnik obavezno ubacite biljne proteine: kinoa, tofu, orašasti plodovi, sjemenke, ovas i pirinač, povrće (avokado, brokoli, karfiol, kelj…), pečurke…