Kako starimo počinjemo sve više da

Kako starimo počinjemo sve više da doživljavamo različite vrste bola u celom telu. Iako se mnogi simptomi mogu pripisati prirodnom procesu starenja, važno je obratiti posebnu pažnju na kardiovaskularni sistem.

Iako je važno biti informisan o simptomima različitih bolesti, pogotovu onih koje već postoje u porodici, simptomi kardiovaskularnih oboljenja su nešto što bi svi trebalo da znamo jer reakcija na prve simptome ovih oboljenja može biti od ključnog značaja za preživljavanje.

– Nisu svi simptomi stvoreni jednaki kada je u pitanju naše kardiovaskularno zdravlje. Ako imate bilo kakvih zabrinutosti u vezi sa simptomima koje možda doživljavate, uvek je dobra ideja da se sastanete sa izabranim lekarom opšte prakse kako biste utvrdili da li treba da budete upućeni kardiologu – kaže dr Vinaiak Nagaraja, interventni kardiolog u zdravstvenom sistemu klinike Maio.

Simptomi koji ukazuju da treba da posetite kardiologa

 • Nelagodan osećaj u grudima
 • Otežano disanje
 • Oticanje nogu
 • Visok krvni pritisak
 • Abnormalno brz ili spor otkucaj srca
 • Vrtoglavica ili nesvestica
 • Porodična anamneza sa slučajevima prevremenog srčanog oboljenja ili smrti izazvane srčanim udarom
 • Bol u nogama ili čirevi nastali kao rezultat bolesti krvnih sudova
bol u grudima
FOTO: PROFIMEDIA

Kardiolog će proceniti vaše simptome, pregledati vašu medicinsku istoriju i možda preporučiti dijagnostičke testove kako bi na odgovarajući način dijagnostikovao uzrok simptoma. Kardiolog će takođe proceniti koji je najbolji oblik lečenja za vas.

Vaš individualni plan lečenja može uključivati:

 • Savete o promeni ishrane i vežbanju

Rizik od srčanih bolesti možete smanjiti tako što ćete jesti ishranu sa niskim sadržajem masti i natrijuma, praktikovati najmanje 30 minuta umerene vežbe tokom većine dana u nedelji, prestati pušiti i ograničiti unos alkohola. Stručnjaci preporučuju mediteransku ishranu i izbegavanje crvenog mesa, kao i prerađene hrane. Takođe za vežbanje predlažu jogu i meditaciju.

 • Lekovi

Ako promene u načinu života same po sebi nisu dovoljne, vaš kardiolog može propisati lekove za kontrolu vašeg oboljenja. Vrsta lekova koje dobijate zavisiće od vrste srčanog oboljenja i težine bolesti.

operacija srca
FOTO: SHUTTERSTOCK
 • Kardiološke procedure

Ako lekovi i promene životnig stila nisu dovoljni, vaš kardiolog može preporučiti specifične procedure ili operaciju. Vrsta procedure ili operacije zavisiće od vrste srčanog oboljenja i stepena oštećenja srca.

Ako kardiolog odluči da vam je potrebna kardiohirurgija, možete biti upućeni kod kardiovaskularnog hirurga koji je specijalizovan za operacije na srcu, plućima i krvnim sudovima. Nakon što se oporavite od operacije, bićete ponovo upućeni na svog kardiologa na dugotrajno praćenje i negu.

– Možda izgleda zastrašujuće razmišljati o tome da vam se dijagnostikuje kardiovaskularno stanje koje zahteva hiruršku intervenciju, ali rano otkrivanje i lečenje problema može vam spasiti život – ističe dr Nagaraja.