Kaže svekrva snahi koja je tek došla sa posla:

Kaže svekrva snahi koja je tek došla sa posla:

”Tvoje vršnjakinje kada dođu s posla, još mogu raditi iu polju i po kući,a ti samo kukaš kako si premorana od posla i izležavaš se!”

Na to će snaha:

-”Vaše vršnjakinje već odavno leže na groblju, a ja vam ništa ne prigovaram!”

BONUS:

Glog je toliko ljekovita biljka da se oko nje stvorila i legenda o tome kako je upravo Hristova kruna od trnja napravljna od ove biljke  Vekovima je glog korišten za liječenje ljudi i životinja, a koliko je moćan govori i činjenica da je uključen u magijske rituale. Naime, postoji vjerovanje da je Hristov vienac, tj. kruna od trnja bila napravljena upravo od gloga, te da se samo sa glogovim kocem vampirima može stati na put. Bilo kako bilo, istina je da plod sadži niz zdravstvenih prednosti te sa pravom nosi epitet “najljekovitije biljke na svijetu”. Glog je “spas” za srce U homeopatskim knjigama stoji da je glog vredan kao lijek za srce, te da je tinktura od njega izuzetno dobra u borbi protiv infarkta. Ova biljka se široko koristi za održavanje zdravlja krvnog sistema, kod visokog pritiska, slabljenja srčanog mišića i srčane aritmije. Preporučuje se nakon srčanog udara, budući da povećava prokrvljenost koronarnih krvnih sudova. Pospešuje aktivnost i bolju ishranu ćelija srčanog mišića. Uopšteno bi svako iznad 50 godina trebalo povremeno uzimati tinkturu gloga.

Osim srčanih tegoba, glog pomaže i kod ostalih zdravstvenih smetnji kao što su: 1. Umor, manjak energije, loš san, teško disanje, vrtoglavica, lupanje srca, nervoza, šum u ušima. 2. Glog je biljka koja ima najjače smirujuće dejstvo 3. Pomaže u menopauzi 4. Pomaže pri mršavljenju, jer izbacuje višak vode iz organizma. 5. Jača vezivno tkivo na zglobovima 6. Smiruje probavne tegobe Plodovi gloga se beru u jesen kada su jarkocrveni. Plodovi se potom suše, ali možete ih i samljeti, a potom osušiti i koristiti za čaj. Kako se sprema čaj od gloga? Jednu kafenu kašičiću usitnjenog ploda gloga preliti sa 150 ml ključale vode, sud poklopiti, ostaviti da odstoji 15-30 minuta. Procijediti i piti tri puta dnevno. Ovaj čaj treba da pije osobe koje osećaju pritisak i gušenja u predjelu srca, u prevenciji povišenog krvnog pritiska kao i kod blažih oblika oslabljenog srca poslije preležanih infektivnih bolesti. Čaj nikako ne smije da piju djecu mlađu od 12 godina, trudnice i doilje. Izvor:Stil.rs