KURJE OKO NESTAJE PREKO NOĆI, STAVITE OVU BILJKU NA NJEGA: Ujutro nećete vjerovati svojim očima

Kurje oko je tvrdo i vrlo neugodno zadebljanje koje se pojavljuje na koži stopala, obično oko prstiju. Ime je dobio po tome što njegov tvrdi centar veoma liči na vučje oko.

Nastaje zbog dugotrajnog trenja kože, a najčešće se javlja zbog nošenja uske i neudobne obuće, zbog čega se koža stopala trlja o rubove cipela, a kada se nose cipele s visokom potpeticom, to stvara pritisak na jedan dio stopala, koji vremenom otvrdne.

A nošenje cipela bez čarapa, na bosu, može biti faktor rizika za kurje oko, jer se na taj način povećava trenje između kože stopala i cipela.

Osim na i između prstiju, kurje oko se pojavljuju i na bočnim stranama stopala, te na petama i tabanima.

Tvrda, hrapava i zadebljana koža, žućkaste boje, prvi je znak da je nastalo kurje oko . Vrlo brzo postaje osjetljivo na dodir, a bol se počinje osjećati prilikom nošenja cipela.

Obično se liječi preparatima za kurje oči koji su dostupni u apotekama, među kojima su najčešći flasteri i tečnosti za ovu namjenu. Nelagodnost se ublažava namakanjem stopala u toplu kupku i hidratacijom kože kremama i losionima.

Tvrda kožica kurjeg oka se može ukloniti, ali je najbolje da to ne radite sami, uz pomoć raznih priručnih alata, već da to prepustite obučenim ljudima u specijalizovanim ordinacijama.

U liječenju kurjeg oka dobro su se pokazale razne ljekovite biljke, posebno jabuka . Koristi se tako što se s jedne strane lista biljke ukloni tanka kožica i ta strana stavi na kurje oko.

Kako bi lim ostao na problematičnom mjestu i ne bi se odlijepio, preko njega zalijepite običan malter. Najlakše je ovaj tretman raditi noću. Dovoljno je ponoviti četiri ili pet puta.