MAJSTORI VAM VIŠE NISU POTREBNI: Očistite klima uređaj sami za svega 15 minuta

Prije dolaska toplih dana i kraja sezone grijanja, trebalo bi prekontolisati klima uređaje.

Redovito održavanje klima-uređaja je esencijalno za njihovu dugotrajnost i efikasnost, naglašavaju stručnjaci. Čišćenje klima-uređaja nije važno samo za njihovu funkcionalnost, već i iz higijenskih razloga – prevencija akumulacije bakterija i mikroorganizama koji mogu proizvesti neugodne mirise i biti štetni za zdravlje.

Sam proces čišćenja može se izvesti doma uz nekoliko jednostavnih koraka. Prvi korak je isključivanje uređaja i odvajanje od izvora struje. Potom je potrebno skinuti poklopac i očistiti filtere kako je navedeno u uputama proizvođača. Čišćenje filtera treba obaviti svaka tri mjeseca, a osobito ako se klima koristi kroz cijelu godinu ili imate kućne ljubimce.

Dalje, unutarnje plastične dijelove treba temeljito oprati mlakom vodom i deterdžentom. Za održavanje vanjske jedinice preporučuje se angažman stručnjaka, zbog specifičnih zahtjeva koji su potrebni pri čišćenju i dezinfekciji.

Stručnjaci također savjetuju godišnji servis klima-uređaja kako bi se maksimalno povećala njihova učinkovitost i dugovječnost. Servisiranje se preporučuje jednom godišnje, sukladno preporukama proizvođača.

Pored tehničkog održavanja, važno je pravilno postaviti klima-uređaj kako bi se izbjegli problemi kao što su glavobolja ili alergijske reakcije. Idealno je da klima uređaj bude postavljen na neutralnoj lokaciji u prostoriji, daleko od direktnog puhanja na osobe, prema savjetima iz “Dom i dizajn”.