Mnoge je zbunio ovaj detalj:Evo kakvo značenje ima zastava koju je ponosno držao pobednik Evrovizije

Osim zastave svoje zemlje, Švajcarac je sve vrijeme tokom prenosa Evrovizije u ruci imao još jednu zastavu koju je ponosno držao.

Švajcarski predstavnik Nemo Metler je pobjednik 68. najvećeg muzičkog takmičenja Pjesma Evrovizije, a evo šta je mnoge gledaoce zbunilo u toku finala istog.

 

Tokom bodovanja žirija, mnogi su primjetili zastavu kojom je Nemo mahao ili se njom pokrio na takmičenju.

Osim švajcarske zastave, Nemo je pokazao i zastavu koja ima žute, bijele, ljubičaste i crne vodoravne pruge. Radi se o nebinarnoj zastavi ponosa.

Rodno nebininarna osoba je identitetska odrednica za osobu koja se ne osjeća i ne identifikuje ni kao žena, ni kao muškarac, ili se oseća i identifikuje i kao žena i kao muškarac, ili se pak definiše potpuno izvan binarnih (žensko-muških) normi.

Nikada nisam brao toliko JAGODA: Komšija mi je oktrio tajnu BOGATE berbe

Advertisement

 

Nebinarne osobe traže da se oslovljavaju s oni, njih, njihov.

Žuta pruga predstavlja ljude čiji pol postoji izvan binarnog sistema, bela pruga ljude s više ili svih polova, ljubičasta ljude s rodovima koji se smatraju kombinacijom muškog i ženskog pola, a crna ljude koji se identifikuju kao osobe bez pola, piše Dnevnik.hr.

Inače, Nemo je švajcarski reper, pevač i muzičar koji svira violinu, klavir i bubnjeve. Ima 25 godina i deklariše se kao nebinarna osoba, odnosno ni kao muško ni žensko, već kao “oni”.

Numera “The Code” kojom se predstavio pred Evropom, govorio upravo o tome.

– “The Code” govori o putovanju započetom spoznajom da nisam ni muškarac, ni žena. Traženje sebe bio je dug i često težak proces, ali ništa nije bolje od slobode koja je došla spoznajom da sam nebinarna osoba – istakao je predstavnik Švajcarske jednom prilikom.

Na velikoj sceni Evrovizije istakao se jakim vokalom i moćnim nastupom, tokom kog se vrtio na krugu.

Takođe, imao je specifičan stajling, nosio je puder roze suknjicu i upečatljivu bundu.

Kada je izabran da predstavlja svoju zemlju, istakao je za njega to velika čast.- Neverovatna je čast što mogu da predstavljam Švajcarsku na Evroviziji. Ova platforma nudi veliku priliku za izgradnju mostova između različitih kultura i generacija. Zato mi je kao kvir osobi vrlo važno da se zauzmem za celu LGBTQIA+ zajednicu – izjavio je Nemo.