Muškatle će vam bogato cvjetati do oktobra: Samo dodajte 1 neobičan sastojak u vodu i zalijte

Muškatle su lake za njegu, ne zahtjevaju nikakve posebne uslove, a za svaki vaš trud bićete nagrađeni prelijepim cvjetovima u raznim bojama.

Muškatle postoje u više boja, a razlikuju se i po vrstama. One koje su gajile i naše bake, takozvane Slovenke, bile su jedine i najčešće sve do prije desetak godina. Ubrzo, na tržištu su se pojavile i hibridne sorte, koje su dostupne u velikom broju rasadnika i cvjetnih šopova.

Najčešće se na terasama mogu vidjeti takozvane kaliope, a nisu rijetkost ni viseće muškatle. Razlika među njima je u tome što kaliope imaju krupniji cvijet najčešće crvene boje, dok viseće imaju sitniji cvijet koji pada ka zemlji. One se mogu naći i u drugim bojama.

Najbolja temperatura za gajenje muškatli je između 10 i 27 stepeni. Čim se temperatura spusti ispod ovog opsega muškatle mogu da propadnu. Takođe, nije preporučljivo ni da budu izložene ekstremnim vrućinama i direktnim sunčevim zracima tokom cijelog dana.

Otkrijte kako da vratite sreću i zadovoljstvo u svoj život

– Zalivanje muškatli mora da bude redovno, ali umjereno. Biljke uvijek moraju da imaju dovoljno vlage, kako bi listovi ostali zdravi i zelene, a biljka dobila sve potrebne hranljive materije – kaže Jasmina Jovanović, koja se već godinama bavi proizvodnjom i prodajom muškatli.

Previše vlage i preterano zalivanje izaziva truljenje korena i zato ne treba preterivati sa količinom vode koja se sipa u saksiju. Biljku je najbolje zalivati u kasnim večernjim ili ranim jutarnjim satima.

Još jedan trik iz kuhinje jeste kora od banane– ostavite je u 1l vode da odstoji preko noći a zatim tom vodom zalijte cvijeće. Kao što je vitamin B dobar za rast i razvoj našeg organizma, godiće i vašem cvijeću. Razmutite malo svježeg pekarskog kvasca u 1l vode, zajedno sa kašičicom šećera. Rastvor ostavite da odstoji nekoliko sati, zatim ponovo dobro promiješajte i zalijte muškatle.

– Ukoliko su vam muškatle opstale tokom zime, u proljeće ih treba iznijeti na svijetlo mjesto i orezati ih. Zatim im zameniti zemlju i zaliti. Već poslije nekoliko dana bi trebalo da se pojave prvi izdanci, mladice, koje će ukazati da se biljka nije osušila – kaže ona.

Kao i svim drugim biljkama i muškatlama je potrebna dodatna prihrana tokom vegetacijskog perioda.
– Najbolje je prihranjivati ih đubrivom specijalno napravljenom za muškatle, ili đubrivom za cvjetnice. Tokom vegetacije prihranu muškatla treba obavljati zalivanjem 1-2 puta nedeljno rastvorom za muškatle. Muškatle se, kao ni ostale biljke čiji listovi imaju dlačice, ne smeju prihranjivati prskanjem preko listova. Ono se mora sprovesti direktnim zalivanjem korena – dodaje Jasmina.

Kako bi biljka što duže bila zdrava i u cvijetu, takođe je potrebno i povremeno ukloniti listove koji su promijenili boju i ukloniti one cvjetove koji su precvjetali.

– Čim cvijet počne da opada lagano ga otkinite na kolencentu koji ima svaki od njih. Na mjestu starog precvjetalog cvijeta uskoro će se pojaviti novi i tako redom. Ukoliko primijetite da se cvijet ili list suši ili uvija, to može da bude znak da postoji neki parazit ili biljna vaš. U tom slučaju potražite u poljoprivrednim apotekama specijalne rastvore koji mogu pomoći da se lako i brzo rešite štetočina i svoje biljke spasete od propadanja – zaključuje ona.