NAMIRNICA KOJA JE SVIMA “OMRAŽENA”, A ZA MRŠAVLJENJE JE IDEALNA:

Mahunarke sadrže veoma važne hranljive materije koje vas mogu zaštititi od određenih zdravstvenih problema i pomoći vam da izgubite višak kilograma. Važno je znati da boranija ne sadrži holesterol, zbog čega je neizostavan deo zdrave ishrane.

Iako je našem telu potreban malo holesterola za zdrav rast ćelija, povišen holesterol može dovesti do masnih naslaga u arterijama. Ovo može smanjiti dotok krvi u srce i mozak i izazvati srčani ili moždani udar.

Jedna šolja sirovih boranija ima 2,7 g vlakana, dok kuvana boranija sadrži 4 g vlakana, od kojih su neka rastvorljiva. Ta rastvorljiva vlakna mogu pomoći u smanjenju LDL, ili takozvanog ‘lošeg holesterola’, i nivoa ukupnog holesterola. Takođe, mahune štite srce jer snižavaju krvni pritisak i smanjuju upale.

Američko udruženje za srce preporučuje do 1.500 mg soli dnevno za optimalno zdravlje srca, a boranija prirodno ima malo natrijuma – jedna šolja ima samo 6,6 mg. Previše soli u ishrani povećava krvni pritisak, što je povezano sa povećanim rizikom od srčanih bolesti i moždanog udara.

Boranija
FOTO: SHUTTERSTOCK

Pored toga, boranija je bogat izvor vitamina A, C i K, kao i folne kiseline, što je posebno važno za trudnice. Mnoga istraživanja su pokazala da obilje biljnih namirnica poput mahunarki može smanjiti rizik od gojaznosti, dijabetesa i srčanih oboljenja, prenosi Zadovojna.rs.

Boranija je namirnica koja je odličan saveznik u mršavljenju, s obzirom na to da jedna šoljica ovog svežeg povrća ima samo 31 kaloriju, praktično nema masti i samo 3,6 grama šećera, pa je odličan izbor za one koji žele da se otarase viška kilograma.