NAUČNICI UPOZORILI: Popularna metoda mršavljenja može predstavljati ozbiljan rizik za zdravlje srca

Povremeni post je postao popularan u posljednje vrijeme za regulaciju tjelesne težine. Međutim postoje potencijalni rizici povezani sa ovom vrstom mršavljenja, posebno kod osoba sa srčanim oboljenjem.

Studija sugerira da se ograničavanjem vremena obroka na osam sati dnevno može značajno povećati rizik od smrtnosti uslijed srčanih bolesti – za čak 91%. Iako Američko udruženje za srce (AHA) još nije objavilo sve detalje, preliminarni rezultati već izazivaju zabrinutost među stručnjacima. Neki liječnici su skeptični prema ovoj studiji, sugerirajući da bi individualne razlike među sudionicima mogle utjecati na rezultate.

Profesor Keith Frayn s Univerziteta u Oxfordu naglašava važnost dugotrajnijih istraživanja u ovoj oblasti, ističući da studija ostavlja mnoga pitanja neodgovorena. Studija Victor Zhonga s Medicinskog fakulteta Univerziteta Jiao Tong u Šangaju, koja se temeljila na podacima od oko 20.000 odraslih, možda pati od metodoloških ograničenja zbog prikupljanja podataka o prehrambenim navikama putem sjećanja ispitanika.

Rezultati su se temeljili na analizi odgovora ispitanika i podacima o smrtnosti od 2003. do 2019. godine. S obzirom na to da su se oslanjali na samoprijavljene prehrambene navike ispitanika tijekom dva dana, postoji mogućnost netočnosti u podacima. Polovica sudionika bila je muškog spola, s prosječnom dobi od 48 godina, a nije precizirano koliko dugo su se pridržavali povremenog posta, prema izvještaju Bloomberga.