Ne jesti poslije 18 sati’ je velika greška: Doktori objašnjavaju i zašto je opasno za krv

Preskakanje večere kao metoda za mršavljenje, poznato i kao pravilo “sačuvaj večeru za neprijatelja”, može se činiti kao efikasan način za gubitak težine, ali nije nužno zdrav pristup.

Kada tijelo ne unosi hranu 12 sati ili duže, nivo šećera u krvi može značajno oscilirati, što može biti opasno. Glukoza je ključni nutrijent za mnoge ćelije, uključujući moždane ćelije. Ekstremne promene nivoa šećera u krvi mogu prouzrokovati poremećaje raspoloženja i moguće organske promene. Stoga, produženo izlaganje stanju poput “gladovanja od krvi” nije preporučljivo.

Nutricionisti savetuju drugačiji pristup mršavljenju koji ne uključuje preskakanje obroka:

  • Jedite i posle 18 sati: Ako je vaš poslednji obrok bio u 18 sati, a doručkujete u 6 ujutro, postoji 12 sati razmaka između obroka, što je dugačak period gladovanja. Preporučuje se da jelo bude obavljeno svakih šest sati.
  • Pazite šta jedete uveče: Uveče je bolje konzumirati laganu, niskokaloričnu hranu. Preporučuje se hrana poput svežeg sira na sobnoj temperaturi, kako bi se izbegli teški obroci koji mogu ometati san i metabolizam.

Generalno, fokus treba biti na balansiranoj ishrani koja uključuje umjerene porcije i redovne obroke, umesto na ekstremnim dijetama koje mogu negativno uticati na zdravlje.