Neki simptomi mogu ukazivati ​​na ozbiljno

Neki simptomi mogu ukazivati ​​na ozbiljno oboljenje ovog važnog organa. Ako se simptomi ne poboljšaju, savjetuje se da se o situaciji posavjetujete sa svojim ljekarom.

Bilo da ste pušač ili ne, poznavanje stanja vaših pluća je ključno. Mnogi ljudi brinu da nešto nije u redu, ali jednostavni trikovi za čišćenje pluća, poput vježbi disanja ili ispravne hrane, mogu donijeti olakšanje. Međutim, ako neki simptomi potraju i nikakvo kućno liječenje ne pomaže, to bi moglo signalizirati prisustvo ozbiljne bolesti, ističe dr. Fred Aleskerov.

Simptomi koji signaliziraju probleme s plućima
Kada patite od bolesti pluća, mogu se pojaviti različiti simptomi. Važno je biti oprezan i konsultovati se sa svojim lekarom za bilo kakve promene, posebno ako kućni tretman ili čišćenje ne deluje. Na primjer, povremeni kašalj može biti jedan od simptoma raka pluća, kao što smo spomenuli na web stranici ZdravéStravování. Generalno, prema doktoru Nicku Villalobosu, treba obratiti pažnju na:

Kratkoća daha i otežano disanje, posebno tokom fizičke aktivnosti.
Bol u grudima pri disanju, kašljanju ili kijanju.
Prisustvo krvi u iskašljanoj sluzi, često ukazuje na rak ili ozbiljnu infekciju.
Oticanje i bol u donjim udovima.
Gubitak težine i neobjašnjivi umor.
Groznica za koju nijedan tretman ne pomaže.
Kašalj koji ne prestaje ni nakon nekoliko sedmica ili se pogoršava.

Ako osjetite bilo koji od ovih simptoma, važno je da se što prije obratite liječniku ili specijalistu koji će vam postaviti dijagnozu i preporučiti daljnje djelovanje. Također možete razmotriti određene metode čišćenja pluća koje mogu pomoći u ublažavanju simptoma. Web stranica Healthline prvenstveno preporučuje izmjenu prehrambenih navika, što uključuje uključivanje zdrave hrane u jelovnik i minimiziranje potrošnje prerađenih proizvoda.

Zdrave navike za jaka pluća
Preporučili bismo i da u svoj život unesete vježbe disanja koje općenito doprinose jačanju i regeneraciji pluća, pominje stručnjak Thomas Johnson. Također je važno izbjegavati pušenje, koje je glavni uzrok respiratornih bolesti. Redovna fizička aktivnost, posebno vježbe usmjerene na jačanje mišića koji podržavaju disanje, također mogu biti od koristi vašim plućima.

Lični trener Gregory Minnis preporučuje npr. za osobe s kroničnom opstruktivnom bolešću pluća uključuju hodanje, vožnju biciklom ili plivanje. Takođe treba da vodite računa da se zaštitite od zagađenog vazduha i da smanjite izloženost prašini i alergenima. Ako vam ove promjene smetaju, savjetuje se da se posavjetujete sa svojim liječnikom opće prakse.