Subota, 30 Septembra, 2023

NEMA LJEKOVITIJE VOĆKE OD KAJSIJE: Evo koliko plodova dnevno smijete da pojedete!

Kajsija je jedna od najzdravijih voćki. Puna je vitamina i minerala, a koščica od kajsije se smatra veoma ljekovitom

Svježe kajsije su bogate vodom, što ih čini izuzetno osvježvajućim voćem, a zbog mnogo kalijuma i male koncentracije natrijuma preporučuju se svima sa visokim pritiskom. Siromašne su kalorijama, pogoduju dijabetičarima i onima koji žele da sačuvaju vitku liniju, a narandžasto-žutu boju “mesa” daje obilje karotina koji jača vid, kosti, tkiva, kosu i kožu.

Pravi lijek karotin, koji se u organizmu pretvara u antioksidans vitamin A, smanjuje rizik od kardiovaskularnih, degenerativnih i malignih bolesti.

Najčešće se jedu svježe i sa korom, ali je zbog toga neophodno da se dobro operu. Mogu da se koriste i za pravljenje voćnih torti i kolača, za njihovo dekorisanje, dok gurmani od ovog voća prave umake, soseve i priloge za pečenja. Domaćice koje neguju tradicionalnu kuhinju od kajsija prave marmelade, džemove, slatka i sokove.

Suhe kajsije imaju toliku energetsku vrednost da se koriste u ishrani astronauta, a dobijaju se kad se svježe oljušte, pa suše na suncu, ili u posebnim sušarama na 65-70°C. Tako dehidrirane kajsije znatno duže mogu da se čuvaju.

Suhe kajsije imaju i do šest puta više kalorija od svježih

sadrže više minerala i vitamina od svežih (posebno vitamina A), kao i gvožđa (60 g suvih kajsija sadrži gvožđa koliko i 100 g teletine). zbog kalijuma i magnezijuma snažan su diuretik, a vlakna kajsiju ubrajaju u laksativna sredstva.

Kajsija kao lijek.

Sveže kajsije kalorije vitamini minerali na 100 g

40 kalorija 9,5 g ugljenih hidrata 2 g vlakana 17 mg kalcijuma 12 mg magnezijuma 0,5 mg gvožđa 250 mg kalijuma 7 mg vitamin C 27 mcg provitamina A

Suhe kajsije kalorije vitamini minerali na 100 g

234 kalorije 56 g ugljenih hidrata 8 g vlakana 92 mg kalcijuma 65 mg magnezijima 4 mg gvozda 1880 mg kalijuma u tragovima vitamin C 107 mcg provitamina A

Smatra se da je seme kajsije jedan od najmoćnijih lijekova koje se mogu naći u prirodi. A sve zbog toga što sadrži vitamin B17.

Šta je vitamin B17

Vitamin B17 (laetril, amygdalin) je prirodni sastojak, koji se nalazi u mnogim namirnicama. Amygdalin je prvi put otkriven 1830. u gorkom bademu.

Vitamin B17 u većim količinama možete pronaći u…

divljim kupinama; trešnjama; ribizlama; košticama jabuke, kruške i šljive; košticama kajsije, breskve i nektarine; bobu, mung dalugorkim bademima; indijskom oraščiću; australijsom orahu (macadamia).

U nešto manjim količinama ima ga u…

ogrozdu; grožđicama; dudinjama; jagodima; sjemenkama lana; prosu, ječmu, heljdi; crvenom pasulju, mahunama…

Ipak, najveća koncentracija vitamina B17 je u koštici kajsije.

Kako koristiti vitamin B17

Za preventivu od mnogih teških bolesti, dovoljno je redovno jesti hranu bogatu vitaminom B17. Na primjer, ako pojedete dnevno tri jabuke s košticama, opskrbićete organizam dovoljnom količinom B17 za dnevne potrebe.

Što se konzumiranja semenki kajsije tiče, zdrav razum nalaže da se odjednom ne pojede više nego što bismo pojeli svježih kajsija.

Dakle, kad pojedete kajsiju, razbijete košticu pa sažvaćite i bademasto jezgro. Uopšteno, preporučuje se konzumiranje 5-7 sjemenki kajsije dnevno.

Preporučuje se da ne uzimate više od 35 koštica kajsije dnevno.

U terapijske svrhe laetril se može unijeti u organizam konzumiranjem sjemenki ili ulja kajsije, ili u tabletama i injekcijama laetrila. B 17 zaista bismo mogli nazvati vitaminskom bombom koja može pomoći pri jačanju organizma koje se bori protiv teških bolesti.

NE PROPUSTITE

OGLAS

NAJNOVIJE