Noćni grčevi mišića se javljaju odmah

Noćni grčevi mišića se javljaju odmah nakon što utonete u san ili ujutru kada se budite, a bolno stanje može trajati od nekoliko sekundi do nekoliko minuta.

Ova neprijatna pojava može biti uzrok slabe cirkulacije, ali i kao prateće pojave šećernih bolesti, bolesti bubrega i drugih oboljenja.

Grčevi ili kontrakcije mišića koji se dešavaju iznenada su znak poremećene funkcije živčano-mišićne strukture. Najčešći uzrok je nedostatak nutrijenata koji održavaju život i funkciju živca,te mišića, kaže dr.Branislava Čilić, specijalista porodične medicine.

Promena godišnjih doba

Noćni grčevi u nogama su češći leti nego tokom zime, pokazala je studija dr. Garisona.

Ovakvi grčevi dostižu vrhunac sredinom jula, a najmanji su sredinom januara.

“Bitno je da shvatite da su grčevi uzrokovani živčanim problemima, a ne poremećajima u mišićima. Elektromiografski testovi pokazali su da živci koji idu od kičme do listova dovode do grčeva“, kaže dr. Garison.

Ne čekajte ni minut: Ovi simptomi zahtevaju hitnu pomoć!

foto: Shutterstock

Ne istežete određene mišiće

Za pojavu grčeva tokom noći krivac je moderan način života, smatraju pojedini istraživači. Dok su naši drevni preci dosta vremena provodili čučeći – položaju koji rasteže tetive i mišiće nogu – savremeni život je tu naviku potisnuo.

Osim toga, dugo sedenje smanjuje dužinu i gipkost mišića, tetiva, a to, može da uzrokuje grčeve.

Spavate u određenom položaju

Neki stručnjaci kažu da su stopala položaju plantarne fleksije kod spavanja na somaku, a kada je stopalo u tom položaju duže vreme, čak i kasniji mali pokreti stopala mogu da dovedu do grča.

Ako vam tokom noći muče grčevi trudite se da spavate na boku ili u nekom drugom položaju koji opušta nožne prste.

Sada je i zvanično: Dokazano da su menstrualni grčevi bolni poput infarkta!

Telo vam je dehidrirano

Dehidracija pojačava noćne grčeve, tako što podstiče elektrolitsku neravnotežu u krvi, tvrdi dr.mrd. Majkl Behringer sa Univerziteta Goethe u Nemačkoj.

“Postoji jasan sezonski obrazac učestalosti grčeva u mišićima, s većim brojem leti i nižim brojem zimi. I to sugeriše da toplota i eventualna ravnoteža tečnosti u telu utiče na pojavu grčeva”, kaže on.

Naporna vežbanja

Fizičko preopterećenje i umor skeletnih mišića mogu da uzrokuju lokalno grčenje mišića u preopterećenim mišićnim vlaknima, napisali su stručnjaci u časopisu Current Sport Medicine Reports.

Rani znakovi uz koje možemo da otkrijemo ozbiljne bolesti na vreme: Ne smete da ih ignorišete!

foto: Profimedia

Nedostaju vam hranljive materije

Neravnoteža kalcijuma, magnezijuma i kalijuma igra veliku ulogu u pojavi ili izostanku grčeva. Svaki od ovih elektrolita pomaže u održavanju ravnoteže tečnmosti u krvi i mišićima.

U stojećem ste položaju ceo dan

Osobe koje provode puno vremena svaki dan na nogama, imaju veću verovatnoću da pate od grčeva u nogama od onih koji više sede, pokazala su istraživanja.

Dakle, kada smo na nogama, ali ne u pokretu, krv i voda se skupljaju u donjem delu tela, što može dovesti do neuravnoteženosti tečnosti, ali i skraćivanja mišića i tetiva.

Krivac mogu biti i određeni lekovi

Diuertici (lekovi za ljude s visokim krvnim pritiskom, lekovi za astmu

povećavaju rizik za pojavu noćnih grčeva.

Uzrok tome može biti to što ovi lekovi imaju ‘stimulativni’ učinak na motorne neurone i receptore, što može podstaći grčeve, pokazala je studija.

Trudnoća

Trudnoća se povezuje sa učestalom pojavom grčeva u nogama, najvervoatnije zbog povećanja telesne težine i poremećaja cirkulacije.

Moguće je i da pritisak fetusa na krvne sudove i živce majke dovodi do grčeva, tvrde stručnjaci iz American Pregnancy Association (Američkog udruženja za trudnoću).

Nedostatak magnezijuma žestoko utiče na psihu: Kako da ga prepoznate i nadoknadite! (RECEPT)

foto: Profimedia

Određene bolesti

Oboljenja poput dijabetesa, hipertenzije, artritisa, neurološke bolesti i depresija mogu su takođe povezani sa pojavom grčeva.

Dijabetes i neurološka bolest mogu da uzrokuju poremećaj u radu živaca ili čak njihovu propast, a to vodi do grčeva.

Starenje

Garison smatra da i starenje utiče na učestalost grčeva, a naročito se to dešava u isto vreme kada počinjemo da gubimo naše motorne neurone.

Grčevi u mirovanju počinju češće da se pojavljuju u ranim pedesetim godinama života, kaže on.

Od pomoći mogu biti vežbe snage i ravnoteže jer one će pomoći da održimo funkaciju mišića i živčani sistem.

Ovako ćete sebi pomoći

Branislava Čilić dr.med. naglašava da je važno tijekom pojačanog znojenja važno, osim nadoknaditi tekućinu, pobrinuti se i da u tijelu bude dovoljno elektrolita.

Pijte magnezijum u vidu šumećih tableta ili hranu bogatu magenzijumom, ali i vitaminima B grupe koji obnavljaju živce. Tu mislim na zdrave osobe koje nisu pod terapijom nemaju terapiju za izmokravanje ili druge poremećaje. Redovno vežbajte i održavajte kondiciju. Slušajte savete svojih lekara, a trudnice ginekologa jer i neki lekovi mogu da izazovu grčeve.

kaže ona i dodaje:

Grčeve ćete izbeći ako utoplite noge jer se kod hlađenja krvni sudovi stežu kako bi štedele energiju, na račun protoka krvi pri čemu je ishrana tkiva smanjena. S druge strane, noću mirujemo pa je krvotok sporiji, mišići nisu aktivni, a dobro se zna da mišićna aktivnost pomaže venama dotok krvi iz periferije prema srcu – takozvana mišićna pumpa koji takođe može biti uzrok grčevima.