NOVOSAĐANIN LJETOVAO U ALBANIJI, PA ODLUČIO DA SVE ISPRIČA JAVNO: Progovorio srpski u pekari, ZANIJEMIO kada je dobio odgovor

Jedan muškarac Novog Sada, objavio je unutar Fejsbuk grupe “Ljetovanje u Albaniji” status u kojem je pohvalio domaćine, ugostitelje, ali i lokalne žitelje mjesta Šenđin gdje je boravio kako je naveo, po drugi put.

Na kraju objave on je naveo kako je sve što se priča o ljetovanju u Albaniji, kao i samim Albancima “samo stereotip”.

 Zašto volim Albaniju?

Zato što ti gospođa, vlasnica mini marketa kaže : “Sjećam vas se, vi i vaša supruga ste ovdje bili prošlog ljeta.

Zato što te kosovski Albanac, gost hotela u kojem si odsjeo, u prolazu pozdravi na engleskom i uz izvinjenje pita, odakle si, ti odgovoriš “Iz Srbije”, a on uz osmijeh, odmah nastavi razgovor na srpskom kao da se poznajete 100 godina.

Zato što, kada uđeš u pekaru-piceriju “Lidhja e Prizrenit” i kreneš na engleskom : “Can I order the pizza”, a momak od tridesetak godina te pita : “Koju hoćete ?” i na solidnom srpskom počne da navodi sastojke svake ponuđene sa menija

Dobio poklon u pekari od Albanaca

Posljednje veče, prije polaska kući, svratio sam do navedene pekare da potrošim preostalu sitninu (nekih 400 leka, ili 4 eura), planirajući da kupim malo peciva za put. Izašao sam sa 3 pune kese sendviča, kifli, lepinja, pletenica, peciva punjenog, sirom, čokoladom.

“To je poklon za sretan put…”-reče mladić iz Đakovice uz osmijeh, ostavivši me šokiranog i bez riječi.

Obožavam plažu u Šenđin. Što reče moja gospođa : “Sad znam zašto mi se ovdje sviđa. Nema usiljenog fenseraja, pozera, plastičnih s**a, gu*ica i predimenzioniranih usana. Nema kačketaša, istetoviranih gnu goveda (vidio sam samo jednog išaranog i to je bio Slovenac) i razularene, nevaspitane djece koja urlaju, zasipaju te pijeskom, napucavaju loptama u glavu i trče preko tvojih peškira”, napisao je on, dodajući kako je sve što se plasira “stereotip”.

“Odbacite predrasude i nametnute stereotipe. Albanci (iz Albanije i sa Kosova, jednako) su fini ljubazni, gostoljubivi i srdačni ljudi. Žive iste živote, probleme, sreće i tuge baš kao i mi.

Uživajte u Albaniji makar tih desetak dana. Vratićete se ponovo…sigurno. Za mene nema sumnje. Vidimo se ponovo narednog ljeta.”, napisao je on.

(Blic)