Od sinoć sam u hotelu, na telefonu 1.000 propuštenih

Od sinoć sam u hotelu, na telefonu 1.000 propuštenih poziva i poruka, svi me osuđuju kako sam mogao da ostavim tako finog, lijepog, dobrog, bogatog, školovanog dečka pored koga bih živjela k'o kraljica.

Niko od njih ne zna da već 6 mjeseci

pokušavam da ostavim tog finog i dobrog dečka čiju mračnu stranu još ne poznaju, dečka koji me ucjenjuje, prijeti i progoni i koji mi je život pretvorio u pakao.

prosidba-800x514

Razmišljam da ostanem još par dana u hotelu, a onda da kupim kartu u jednom pravcu i bježim negdje preko da započne novi život.”

Prof. dr Veroslava Stanković objasnila je kako ishrana jača, ili narušava imunitet i gdje griješe oni koji žele da smršaju.

Prof. dr Veroslava Stanković pričala je na Pinku o uravnoteženoj ishrani, jačanju imuniteta i tom famoznom “uobročavanju”. Pomenula je i mršavljenje, kao i greške sa suplementima. Nutricionistkinja je kazala da će dijeta, kao svojevrsni stres, narušiti i naš imunitet i nabrojati namirnice koje će mu povratiti snagu.

“Mora da bude uravnotežena ishrana cijele godine, da bismo bili fit tokom ljeta. Ali većina ljudi tek u maju, junu počinje dijetu i pravi stres u organizmu. Svaki stres dovodi do pada imuniteta, kada postajemo prijemčivi za viruse, bakterije ili druge poremećaje”, rekla je ona.

Tri obroka dnevno, plus jedna užina, dovoljno je za zdrav “raspored” hrane, rekla je prof. dr Stanković.

“Ako radite i svakodnevno ste na sastancima, možete da postignete. Uz četiri obroka nećete se prejedati već ćete unijeti taman koliko vam treba. Masnu i tešku hranu, kao i proste šećere treba izbjegavati. Ne izbaciti, jer to budi želju i ‘grijeh’, već samo izbjegavati. Cijele godine bi trebalo da vodimo računa da jedemo što više povrća, umjereno voće, mlijeka, mliječnih proizvoda i mesa”, rekla je ona.

Da li nam je potrebno da smršamo, saznaćemo na osnovi indeksa tjelesne mase. Između 18 i 24,9 se smatra normalnim, ali postoji i jednostavniji način da znate da ste zdravi –  izmjerite struk.

“Moramo da vodimo računa io obimu struka, to je ono što dovodi do metaboličkog sindroma, dijabetesa tipa 2 i kardiovaskularnih bolesti. Najbolje je meriti struk, i osluškivati ​​da li se osećamo dobro. Fizička aktivnost uvek ide uz pravilnu ishranu, jer bez potrošnje energije, neće doći do normalizacije telesne mase”, rekla je ona.

Umjerenost je ključ čak i kada je aktivnost u pitanju, jer je prevelika fizička aktivnost stres.

„Šetajte ujutru, vozite bicikl, trčite ili samo hodajte, ujutru dok je prijatna temperatura “, rekla je ona.

Instant dijete koje obećavaju skidanje velikog broja kilograma su opasne, ponovila je ona.

“Izbacuju se proteini, a tri četvrtine naše tjelesne građe su proteini. Ako izbacimo njih i druge nutrijente, trošimo svoje proteine ​​i nemamo dovoljno za izgradnju pravilnog imuniteta. Onda se unosi minimum minerala, i to ugrožava imunitet. Dodajte sam stres, povećanje adrenaline, i to će narušiti imunitet. Sve te dijete koje su instant i ne unosimo dovoljno kalorija i nutrijenata oboriće imuniteta”, rekla je ona.

Kada biramo proteine, trebalo bi unositi belance i surutku, kao i nemasno meso. A minerale će nam vratiti sveže povrće. I nema potrebe da uzimate suplemente osim ako su vam preporučeni od strane stručnjaka.

“Suplemente uzimajte samo uz savjet ljekara, posebno ako ishrana nije pravilna. Mnogi kolege savetuju razne dodatke, ali oni mogu oštetiti zdravlje ako se nepravilno uzimaju u velikim količinama”, rekla je prof. dr Stanković.