OVAJ NAPITAK NAJBOLJE ČISTI JETRU I BUBREGE: Potrebne su samo 3 namirnice, sprema se za sekund!

Jabuke su od davnina poznate kao lijek. Važi izreka da jedna jabuka dnevno čuva zdravlje, a ona nije bez osnova. Stručnjaci su analizirali hemijski sastav ove voćke i utvrdili da su njene fitohemikalije sredstvo protiv najmanje tri vrste karcinoma – pluća, debelog crijeva i jetre.

Bogate su vitaminima A i C, vitaminima B grupe i riboflavinom i imaju visok udio dvije fitohemijske supstance: pektina, koji olakšava peristaltiku crijeva i smanjuje apsorpciju šećera, ali i bora, koji čuva zdravlje kostiju i nervnog sistema.

Zahvaljujući svom sastavu jabuka ima detoksikaciono, antiseptično i protivupalno dejstvo, snižava holesterol u krvi i stimuliše rad jetre. Šargarepa ima antioksidativno, antibakterijsko i protiv tumorsko delovanje, štiti arterije i djeluje kao ekspektorans pa olakšava izlučivanje sekreta iz pluća.

Antioksidativno djelovanje šargarepe potiče od karotenoida, koji smanjuju rizik za razvoj tumora, štite od bolesti srca i vaskularnog sistema, a uz to podstiču mentalne funkcije. Važan sastojak ovog napitka je i cvekla, koja ima antibakterijsko, antioksidativno i laksativno djelovanje.

Obiluje vitaminom A i betainom – enzimom koji hrani i jača jetru i žuč. Uz to, cvekla je odličan izvor kalijuma i djeluje kao čistač jetre, bubrega i žuči.

Sastojci (za jednu čašu ):

2 cijele cvekle
2 mrkve
2 jabuke

Priprema:

U blender stavite kuhanu cveklu, svježe šargarepe i jabuke, i miksajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu. Možete dodati malo vode, biljnog mlijeka ili kockice leda ukoliko je pretoplo.