Ovaj simptom demencije javlja se i 25 godina prije bolesti: DJELUJE VEOMA BEZAZLENO I SVI GA IGNORIŠU

Dr. Koko Njuton, istraživačica sa Instituta za kognitivnu neurologiju pri UCL, istakla je važnost novih saznanja u omogućavanju pravovremene i precizne dijagnostike demencije.

U njihovoj studiji, testirali su sposobnost orijentacije pomoću VR (virtualne stvarnosti) naočara. Rezultati, objavljeni u časopisu “Alzheimer’s and Dementia” i preneseni od strane The Sun, ukazuju na to da su osobe s povećanim rizikom od demencije imale najviše poteškoća u navigaciji.

Studija je obuhvatila testiranje 100 osoba, u dobi od 43 do 65 godina, bez simptoma Alzheimerove bolesti, ali s povećanim rizikom zbog porodične istorije, genetike ili životnog stila. Koristeći VR naočare, učesnici su morali pronaći put kroz zamišljeni lavirint, prateći unaprijed date upute. Oni s većim rizikom od Alzheimerove bolesti suočili su se s većim izazovima u ovom zadatku, dok u drugim kognitivnim testovima nisu imali značajnijih problema.

Ovi nalazi upućuju na to da problemi s navigacijom mogu nastupiti godinama ili čak decenijama prije pojave drugih simptoma Alzheimerove bolesti. Također, muškarci su pokazali slabije rezultate u testovima navigacije u odnosu na žene.

Tim iz UCL-a se nada razviti dijagnostički alat temeljen na ovim otkrićima kako bi pomogli u ranoj identifikaciji Alzheimerove bolesti. U Velikoj Britaniji, više od 900.000 ljudi živi s nekim oblikom demencije, najčešće s Alzheimerovom bolešću ili vaskularnom demencijom. Posebno su izloženi riziku osobe starije od 65 godina, kao i oni s dijabetesom, visokim krvnim pritiskom, povišenim holesterolom i depresijom.