Srijeda, 27 Septembra, 2023

Ovo su najveći monstrumi zatvora u Srbiji: Tukli, silovali, pa ubijali djecu

Ukoliko sud potvrdi presudu Zoranu Marjanoviću, koji je prvostepenom odlukom osuđen na 40 godina zatvora zbog ubistva supruge Jelene Marjanović, on će postati 90. zatvorenik koji u nekom od srpskih zatvora izdržavaja kaznu dugu četiri decenije. Među najtežim osuđenicima u Srbiji nalaze se ubice i silovatelji djece, a ovo su neki od njih, piše Nova.rs.

Silovao i ubio pastorku dok je njena majka čuvala stražu

Ubistvo koje je zgrozilo Srbiju i o kojem se i danas govori sa tugom, gađenjem i iščuđavanjem, iako je prošlo gotovo 20 godina, jeste ubistvo malene Katarine Kaje Janković (3). Zločin koji je ostavio neizbrisiv trag u srbijanskoj javnosti dogodio se 2005. godine u Zvezdarskoj šumi u Beogradu, a svemu je prisustvovala majka nesretne djevojčice Kaje, Ana Filipović. Djevojčica je, kako je kasnije utvrđeno, dovedena u šumu, gdje ju je monstrum Mališa Jevtović više puta silovao i zvjerski istukao, a za to vrijeme Ana Filipović je sjedila u blizini, pušila cigarete i čuvala mu stražu.

Vidjevši povrede kakve su djevojčici nanijeli, odlučili su da je odvedu kod ljekara i ispričaju da je pala sa kreveta. Doktor Kliničko bolničkog centra na Zvezdari je, čim je vidio povrede, shvatio o čemu se radi i odmah je pozvao policiju koja ih je privela. Nesretno dijete je ubrzo preminulo, a Mališa je osuđen na 40 godina zatvora, dok je njenoj majki dosuđeno 37.

Da slučaj bude još bizarniji, Mališa, čije je ime postalo sinonim za monstruma, tužio je Strazburu državu Srbiju zbog zlostavljanja koje je u zatvoru trpio od strane stražara i komandira, tvrdeći da su ga tjerali da laje, da im liže cipele, jede izmet, pije urin i slično… Država Srbija isplatila je odštetu Jevtoviću.

  • Mališa Jevtović
  • FOTO: NOVA.RS

Davio djevojku, sipao joj kiselinu u usta, pa tijelo bacio u jezero

Malo mjesto Salaš pored Zaječara bilo je poprište jezivog zločina 2014. godine, kada je Čedomir Đurić (66) brutalno presudio tinejdžerki, 18-godišnjoj Dragani Ćirković, inače učenici Ekonomske škole. Penzioner Đurić je zločin počinio zato što je patološki bio zaljubljen u nesretnu djevojku, koja sa njim nije željela ništa. Đurić je, kako je kasnije utvrđeno, bio razjaren jer nije mogao da podnese da tinejdžerka ima dečka.

Đurić je djevojku ubio u svom automobilu, a kada je savladao, sipao joj je sonu kiselinu u usta. Obdukcija je pokazala da je brutalno isprebijana prije nego što joj je presudio, a potom je njeno tijelo stavio u vreću koju je napunio kamenjem i bacio u obližnje jezero. Svjetlo sumnja u prvi mah palo je na Draganinog tadašnjeg dečka, međutim suočen sa neoborivim dokazima penzioner Đurić je priznao krivično djelo.

Da slučaj bude još bizarniji, Draganina porodica nije uspjela da pronađe mir ni nakon što su ukopali svoju ćerku, a sud ubicu smjestio iza rešetaka jer je Đurić iz zatvora pisao njenoj porodici, proganjao ih, čak je jednom prilikom prijavio policiji da Draganina porodica na imanju uzgaja kanabis, zbog čega su morali da daju izjavu u policiji.

Djevojčica htjela da pomogne čovjeku, on je zvjerski ubio

Tog novembra 2005. godine 13-godišnja Tamara Ivanović vraćala se iz škole, kada je na željezničkoj stanici “Šangaj” u Batajnici, inače mjestu okupljanja pijanaca, primjetila čovjeka kako leži na zemlji. Dijete je, misleći da čovjeku nije dobro, odlučilo da mu pruži ruku i ponudi pomoć. Tada je monstrum, za kog se ispostavilo da je Dragan Nikolić Čombe, izvadio nož i izbo je 19 puta po grudima i leđima! Tijelo sa brojnim porvredama je hladnokrvno ostavio da leži, a potom je opljačkao i njen telefon je sutradan na pančevačkoj pijaci prodao za 1.000 dinara.

Tako umazan krvlju djevojčice kojoj je upravo presudio otišao je da pije, a potom se vratio, hladnokrvno prošao pored nje i otišao u jedan od napuštenih vagona da se opere. Potom je legao da spava.

Djevojčicini roditelji, shvativši da se ne vraća iz škole, prijavili su nestanak i za njom je započeta potraga. U nekakvom grmlju kraj stanice, Tamarin djed je pronašao unakaženo tijelo unuke. Ispostavilo se da je u tom trenutku za Nikolićem na snazi bila potjernica kojom se Nikolić tereti za silovanje desetogodišnje djevojčice u Opovi, a na duši je već imao ubistvo zbog kojeg je proveo 12 godina u zatvoru, pisali su mediji.

13 dana strepnje i tragični epilog

Dugih 13 dana Srbija je strepila nad sudbinom 15-godišnje Tijane Jurić, djevojčice čiji je nestanak prijavljen jula 2014. godine. Tijana je kobne večeri bila sa prijateljima na jednom turniru u Bajmoku, gdje joj žive baba i djed, a kada je oko ponoći krenula kući, u društvu djevojčice i jednog dječaka, nestala je bez traga. Na pola puta je odlučila da se vrati kako bi drugu vratila duks, i tada je posljednji put viđena.

Nekoliko dana kasnije, 29. jula, ministar Nebojša Stefanović izjavio je da je signal Tijaninog mobilnog telefona posljednji put detektovan dva kilometra od graničnog prelaza prema Mađarskoj. Odmah je ostvaren i kontakt sa njihovim nadležnim organima, kao i službom Interpola.

Tek 13 dana kasnije njeno tijelo je pronađeno u okolini Sombora, 23 kilometra od mjesta na kojem je oteta u Bajmoku. Djevojčicu je ubio Dragan Đurić, mesar iz Surčina. Za ovaj monstruozan zločin osuđen je na 40 godina zatvora. Njega su pronašli policajci u mesari u Surčinu, kako potpuno mirno siječe meso. Na mjesto gdje se nalazi djevojčicino tijelo Đurić je sam odveo policiju, piše Nova.rs.

  • Dragan Đurić, mesar iz Surčina
  • FOTO: NOVA.RS

NE PROPUSTITE

OGLAS

NAJNOVIJE