Ovo su znakovi da u kući imate stjenice: EVO KAKO DA IH SE MOMENTALNO RIJEŠITE

Stenice predstavljaju neugodan zdravstveni problem i ključno je brzo ih detektirati te postupno eliminirati. Stjenice imaju životni vijek od četiri do šest mjeseci i mogu preživjeti duže razdoblje bez hrane, što ih čini teškim za iskorjenjivanje. Često se ne primijete, no grizu izloženu kožu radi hranjenja krvlju, što je jasan pokazatelj infekcije.

Njihovi ugrizi ponekad dovode do alergijskih reakcija i mogućih sekundarnih infekcija kože. Iako ugrizi obično nisu opasni, važno je riješiti se stjenica kako bi se izbjegle infekcije u domu. Stjenice su nepoželjne, posebno jer ženke mogu položiti do 500 jaja u dva mjeseca. Jaja se izležu nakon otprilike tjedan dana, brzo dovodeći do preplavljenosti ovim insektima. U Parizu, Francuska, trenutno se suočava s ozbiljnim problemom stjenica, s porastom broja ugriza svakim danom. Čak se i Velika Britanija plaši moguće invazije, s obzirom na svakodnevni promet Eurostar vlakova između Pariza i Londona.

Iako su stjenice sveprisutne i pogađaju velike gradove, kao što je New York koji je 2010. godine pretrpio veliku infestaciju, uključujući Google-ovo sjedište, poznato je da preferiraju toplije klime i zgrade.

Za detektiranje stjenica, obratite pažnju na sedam znakova:

 1. Neobičan Miris: Stenice emitiraju neobičan, pljesniv miris, osobito kada se osjećaju ugroženima. Ovaj miris podsjeća na maline ili korijander i može se miješati s mirisom mrtvih stjenica, stvarajući dojam zarđalog mirisa.
 2. Ugrizi: Ugrizi stjenica na rukama, šakama i nogama, koji izazivaju svrbež, mogu ukazivati na njihovu prisutnost. Ako osjetite ekstremno oticanje, potražite medicinsku pomoć.
 3. Jaja: Jaja stjenica su vrlo mala, slična zrnima riže, i često se nalaze u šavovima madraca ili iza uzglavlja.
 4. Čahure: Stjenice se linjaju tijekom svog životnog ciklusa, ostavljajući žute, prozirne čahure različitih veličina u šavovima i naborima madraca, pukotinama u zidovima i namještaju.
 5. Krvave Mrlje: Mrlje krvi na posteljini mogu ukazivati na prisutnost stjenica.
 6. Tragovi Izmeta: Tamnosmeđi tragovi izmeta stjenica mogu se pojaviti na madracima, čaršavima, uzglavlju, pa čak i na zidovima.
 7. Vidljive Stenice: Odrasle stjenice dugačke su oko 5 mm i skrivaju se u raznim mjestima, uključujući oko kreveta.

Kako se riješiti stjenica?

 1. Redovito Perite Posteljinu: Perite posteljinu najmanje jednom tjedno na temperaturi od 60 stupnjeva.
 2. Usisavajte Žarišta Stjenica: Redovito usisavajte područja sklonija stjenicama, poput podnožja, ispod jastuka na sofi i ispod kreveta.
 3. Ograničite Skrovišta: Uklanjajući nered, smanjujete skrovišta za stjenice.
 4. Izbjegavajte Kartonske Kutije: Stjenice se privlače kartonskim kutijama, stoga koristite plastiku umjesto kartona za skladištenje.
 5. Opća Opreznost: Budite oprezni s gostima i putovanjima, jer stjenice lako putuju s ljudima i njihovim stvarima.

Ako primijetite stjenice, obratite se stručnjaku za njihovo uklanjanje.