POZNATI KARDIOLOG TVRDI DA OVO NE JEDETE AKO ŽELITE DOBRO SRCE I KRVNE SUDOVE: Upozorio sve ljude, ZAPAMTITE

Poznati kardiolog izdvojio je namirnice koje mogu negativno uticati na kardiovaskularni sistem.

Visoki krvni pritisak ili hipertenzija pogađa sve veći broj ljudi. Može dovesti do smrtonosnih komplikacija, uključujući moždani i srčani udar.

Ovo stanje se može sprečiti pravilnom ishranom i vežbanjem, tvrdi kardiolog Mark Frenklin. Naučnici su došli do podatka da se rizik značajno smanjuje i ukoliko iz jelovnika izbacite sledeće namirnice:

Suhomesnati proizvodi

Čini nam se da nema ništa bolje nego da dan započnemo jakim i ukusnim doručkom. Sendvič sa omiljenim suhomesnatim proizvodima zvuči savršeno, ali ako znamo da u 100 grama ima i do 2.000 miligrama natrijuma, bolje je, ako imate visok pritisak, da se odlučite za laganiji doručak.

So

So
foto: Afis / Digifoodstock / Profimedia

Ne možete da zamislite da jedete neslanu hranu. Ipak, ne zaboravite da samo jedna kašičica soli sadrži 2.300 mg natrijuma koji podiže krvni pritisak istog trenutka nakon konzumacije. Ukoliko ne možete odmah da se odreknete soli, učinite to postepeno.

Kiseli kupus

Kiseli kupus sadrži velike količine natrijuma i osobe sa srčanim problemima ga nikako ne bi smele koristiti.

Punomasno mleko

Zvanično, mleko se smatra dobrom i hranljivom namirnicom. Međutim, životinjsko mleko, pored prevelike količine proteina, sadrži previše masti i holesterola koji utiču nepovoljno na srce i krvne sudove.