Pradeda je deka iz legendarne scene iz filma “Ko to tamo peva”

– Šijan je bio toliko fasciniran dedom da je plaćao vozača da ga odvozi i vraća kući iz Deliblatske peščare – rekao je Gastozov otac

Scena iz kultnog filma “Ko to tamo peva” u kojoj smešni dekica brani putnicima iz legendarnog autobusa firme “Krstić” da pređu preko njegovog oranja jedna je od najupečatljivijih scena domaće kinematografije, a malo ko zna da je glumac Stanojlo Milenković pradeda Nenada Marinkovića Gastoza.

Razlog zašto nose drugačije prezime je taj što je Stanojlo njegov rođak po majci. Stanojlov unuk, Svetislav Đura Sinđelić, otac popularnog Gastoza se prisetio kako je izgledao susret njegovog dede i reditelja ovog filma Slobodana Šijana.

– Moj deda Stanojlo je glumac iz filma “Ko to tamo peva”, a koji je imao onu čuvenu repliku: “Buši, buši, ahaha…” i “Deco, zvaću decu!” To mi je bio deda, očev otac. A glumio je i u filmu “Maratonci trče počasni krug”, tu je igrao onog što vadi iz bunara… – ispričao je on i dodao..

– Inače, prezime koje nosim je Sinđelić, po babi, njegovoj supruzi, a on je bio Milenković, a oni su tamo greškom napisali Milinković i tako je ostalo do danas.

– Sećam se zanimljive situacije s rediteljem tog filma Šijanom, kad smo išli da potpišemo neki ugovor za dedu. To je bilo tamo na Košutnjaku. Dolazi Šijan, ogroman čovek. Kad ugleda mog dedu Stanojla, podiže ga uvis od sreće. Šijan je bio toliko fasciniran dedom da je plaćao vozača da ga odvozi i vraća kući iz Deliblatske peščare – rekao je Nenadov otac za Kurir.

– Kaže moj deda meni: “Đuro, ne mogu ja da idem, nisam uzeo detelinu.” Ja mu kažem: “Idi bre, deda, to ti je neko platio da se pojaviš na televiziji.” I poslušao me je. Tu je i umro i sahranjen je u Grabovcu. “Ko to tamo peva” je najbolji film koji je snimljen kod nas posle Drugog svetskog rata, to je sigurno.

Inače, čuveni Stanojlo je rođen davne 1909. godine, a preminuo je 2000. u 91. godini, živeo je u selu Grabovcu, gde je radio kao limar. On se, osim u filmu “Ko to tamo peva”, pojavio još i u ostvarenjima kao što su: “Najlepše doba”, “Kako sam sistematski uništen od idiota” i “Maratonci trče počasni krug”.

(Telegraf.rs)