Probuditi se s glavoboljom može biti neugodno

Probuditi se s glavoboljom može biti neugodno iskustvo koje narušava očekivanje odmora i obnove tokom sna. Iako ovo stanje pogađa mnoge ljude, razlozi mogu biti različiti, a neki od njih zahtijevaju pažnju i moguće liječenje.

Česti Uzroci Jutarnjih Glavobolja
Prema dr. Nasimi Shadbehr, neurologu i šefu klinike za glavobolje Cedars Sinai Medical Center, jutarnje glavobolje su česte i mogu biti uzrokovane različitim faktorima:

 

Apneja za vrijeme spavanja:

Hronične jutarnje glavobolje često su povezane s migrenom ili glavoboljom napetosti. Simptomi migrene uključuju pulsirajući bol na jednoj strani glave, osjetljivost na svjetlost i mučninu.

Loš kvalitet sna: Problemi sa spavanjem, kao što su nesanica, često buđenje tokom noći ili osjećaj umora nakon buđenja, mogu pridonijeti jutarnjim glavoboljama. Loš san može biti uzrokovan alkoholom, stresom ili anksioznošću.
Prekomjerna upotreba lijekova protiv bolova: Uzimanje lijekova protiv bolova prečesto ili u velikim količinama može uzrokovati glavobolje. Ljekari preporučuju da se ti lijekovi ne koriste više od deset dana mjesečno.

Poplave u Njemačkoj, Belgiji, Francuskoj: “Voda je do prsa, ovo ne pamtimo”…

Advertisement

 

Prehrana i piće: Alergije ili preosjetljivost na određenu hranu mogu izazvati migrene.

Anksioznost i depresija: Ljudi koji pate od migrena često mogu biti anksiozni ili depresivni, što može dovesti do jutarnjih glavobolja.

Savjeti za Prevenciju i Liječenje
Važno je prepoznati uzrok glavobolje kako biste mogli pravilno reagirati. Evo nekoliko savjeta:

Obratite pažnju na kvalitet sna:

Pokušajte ići u krevet u isto vrijeme svake noći i smanjite unos alkohola.
Razmislite o smanjenju upotrebe lijekova protiv bolova: Ako redovito uzimate ove lijekove, razgovarajte s liječnikom o alternativama.

Vodite dnevnik prehrane: Bilježite što jedete i pijete kako biste identificirali moguće okidače migrene.
Pomoć za anksioznost i depresiju: Ako sumnjate da vam anksioznost ili depresija uzrokuju glavobolje, potražite savjet stručnjaka.

Zaključak
Jutarnje glavobolje mogu biti frustrirajuće, ali prepoznavanje i razumijevanje njihovih uzroka ključno je za pronalaženje rješenja. Ako se redovito budite s glavoboljom, razgovarajte s liječnikom kako biste istražili potencijalne uzroke i pronašli odgovarajuće liječenje.