RIBARI OTKRILI KAKO DA ZNATE DA LI JE RIBA SVJEŽA: Ovako vas VARAJU u ribarnicama, samo ispadate smiješni

Kada kupujete ribu, važno je osigurati se da je ona svježa kako biste izbjegli bilo kakve zdravstvene rizike. Evo nekoliko savjeta kako prepoznati svježu ribu:

  1. Pigmentacija Kože: Pogledajte pigmentaciju na koži ribe. Ako je koža bleda i bez sjaja, to je znak da riba nije svježa. Sjajna i živopisna koža obično ukazuje na svježinu.
  2. Stanje Škrge: Škrge bi trebale biti svijetlocrvene ili ružičaste boje. To je znak da je riba nedavno uhvaćena. Tamne ili smeđe škrge su znak da riba stoji duže vremena.
  3. Riba Prekrivena Sluzi: Provjerite da li je riba prekrivena sluzi neutralnog mirisa. Ovo je uobičajeno za svježu ribu.
  4. Miris: Izbjegavajte ribu s jakim ili neugodnim mirisom. Svježa riba ima blagi, neprimjetan miris mora ili algi.
  5. Izgled Očiju: Oči ribe bi trebale biti staklaste i ispupčene. Ako su oči mutne i uvučene, to je znak starije ili nepravilno skladištene ribe.
  6. Čvrstina Tijela: Provjerite čvrstinu ribe pritiskom na trbušni dio. Ako se mišićno tkivo brzo vrati u prvobitni oblik, to ukazuje na dobru kvalitetu i svježinu.

Koristeći ove smjernice, možete povećati svoje šanse za kupnju kvalitetne i svježe ribe, što je ključno za ukusan i siguran obrok. Uvijek je preporučljivo kupovati ribu kod pouzdanih prodavača koji održavaju pravilno skladištenje i higijenske uvjete.