SAMO 2 SASTOJKA: Najukusniji džem/mermelada od narandže….

Sastojci:

  • 1600 g oguljenih narandži (oko 2,5 kg kore)
  • 200 g seckane kore pomorandže
  • 1 kg šećera

Priprema:

  1. Pranje pomorandži: Pomorandže temeljito operite, trljajući ih toplom vodom i grubom stranom sunđera. Zatim ih potopite u rastvor sode bikarbone (2 kašike sode na 2 litre vode) nekoliko sati.
  2. Priprema kore: Ogulite narandže, pazeći da zadržite netaknutu koru. Bijelu koru uklonite jer je gorke arome. Isecite koru na tanke trake, a potom na male komadiće. Trebaće vam 200 g očišćene kore.
  3. Seckanje narandži: Narandže naseckajte na manje komade.
  4. Kuvanje džema: U tiganju pomešajte seckane narandže, koru i šećer. Kuvajte na laganoj vatri, povremeno mešajući. Nakon pola sata, sve izblendajte štapnim blenderom ili izmiksajte. Nastavite kuvanje dok se džem ne zgusne.
  5. Završna obrada: Kuvajte voće na laganoj vatri oko sat i po za gušći džem. Nemojte ga potpuno blendati kako bi ostali komadići narandže u pekmezu.
  6. Pakovanje džema: Sterilizujte tegle i poklopce zagrevanjem u rerni na 100 stepeni. Sipajte vrući džem u vruće tegle, koristeći rukavice kako se ne biste opekli. Napunjene tegle vratite u rernu, zagrejte na 100 stepeni da se formira korica na džemu, a zatim ostavite u zatvorenoj rerni da se ohladi.

Savet za čuvanje: Džem držite u frižideru tokom leta, a zimi na hladnom mestu, s obzirom na to da ne sadrži konzervanse i ima manju količinu šećera.

Primena: Ovaj džem je savršen za deserte poput krostata i torti.

Napomena: Recept daje dvije velike tegle džema (750 ml) i jednu manju posudu za odmah probati.