Svaki dan bi moja Nena peglala djedovu odjeću dok je radio u polju: Ostao sam zapanjen kad mi je rekla zašto

Priča o Ljubavi i Poštovanju: Pouka Jedne Bake

Dok je radila u polju glačajući odjeću svog supruga, poljoprivrednika, baka je pružila neobičnu životnu lekciju svom unuku. Unuk, iznenađen njenom pažnjom prema odjeći koja se brzo zaprlja, dobio je odgovor koji mu je otvorio oči. Dr. Beau Brock, veterinar iz Sjedinjenih Država i autor knjige “In the Middle of Nowhere”, opisuje ovu dirljivu priču koja se odvija u ruralnom Teksasu.

Baka je opisala svog supruga kao “najljepšeg muškarca kojeg je Bog stvorio” i “ljubav svog života”, naglašavajući važnost njegovog urednog izgleda jer “nikada ne znaš koga ćeš sresti”.

Beau, tada adolescent, promatrao je svog djeda i razmišljao o bakinim riječima. Iako godine nisu bile blage prema njegovom djedu, koji je nosio prevelike naočale, Beau je shvatio da fizički izgled nije ono što ga čini “najljepšim muškarcem na svijetu”.

Zaintrigiran, pitao je baku što vidi u svom mužu. Ona se sjetila vremena kada su bore oko njegovih očiju bile odsutne, i kada je imao svoje zube. Posebno je naglasila boju njegovih očiju, “plavu kao nebo prije zalaska sunca”, i kako se njegovo lice transformira kada se nasmiješi. Njegov umirujući glas bio je poznat i cijenjen u njihovoj zajednici.

Beau je shvatio suštinu bakinih riječi tek kao tridesetogodišnjak. Kao što “Reader’s Digest” ističe, prava ljubav čini da voljena osoba bude najljepša na svijetu.

Priča ne govori samo o tome da kućanske poslove ne bi trebali obavljati isključivo žene, niti da muškarci ne bi trebali glačati svoju ili odjeću svojih partnera. Njena suština leži u poštovanju i ljubavi. Osobe koje volimo uvijek vidimo kao najljepše, što je dublji i iskreniji uvid od površnog vrednovanja izgleda.