SVI JE IMATE U KUHINJI: Ovu namirnicu stavite na krpelja i sam će pobjeći

Krpelji mogu ostati na vašem telu nekoliko sati pre nego što počnu da se uvlače u kožu. Najčešće biraju vlažna područja, kao što su stomak, prepone, pazuh ili vrat ispod kose. Zato se preporučuje da se dobro istuširate i operete kosu čim se vratite sa prirodnog izleta. Ako primetite da je krpelj već prodreo u kožu, možete pokušati da ga uklonite pincetom. Važno je da tačno znate kako da uhvatite i izvadite krpelja bez da ostavite delove tela unutar kože. Ako niste sigurni u svoje veštine, bolje je potražiti pomoć lekara.

Postoji i narodni lek koji može pomoći da se krpelj sam odvoji. Posipanje soli na mesto ujeda i prekrivanje sa komadom vate ili gaze, koje treba držati oko 20 minuta, može izazvati da krpelj izađe sam zbog nedostatka vazduha i iritacije koju so izaziva.

Pored soli, efikasan može biti i alkohol. Natopite komad vate ili gaze alkoholom i lagano, kružnim pokretima u smeru suprotnom od kazaljke na satu, nanesite na zahvaćeno područje. Toplota i iritacija izazvane alkoholom mogu naterati krpelja da se izvuče. Ukoliko nemate medicinski alkohol, možete upotrebiti i rakiju. Važno je izbegavati trljanje uljem na mestu gde se krpelj nalazi, jer to može uzrokovati da krpelj prodre dublje u kožu.