Subota, 23 Septembra, 2023

SVI KOJI SU ROĐENI U BIVŠOJ JUGI IMAJU OVAJ OŽILJAK NA LIJEVOM RAMENU: Znate li kako je nastao?

Ubivšim socijalističkim zemljama, međutim, obaveza je postojala po pravilu do kraja osamdesetih, a u mnogim, kao na primer u eks-yu državama, uključujući i Bosnu i Hercegovinu, postoji i danas

Kao deca smo mislili da svi imamo te ožiljke. Kada smo se skidali na časovima fizičkog, svi smo ih imali, a i na moru je izgledalo da svi imaju takve ožiljke.

Da li znate odakle vam na ramenu ožiljak, koji imaju svi rođeni u SFRJ i zbog čega ga mlađe generacije nemaju?

BSG vakcina je izuzetno bezbjedna vakcina, a primjenjuje se u najranijem uzrastu novorođenčeta jer efikasno smanjuje rizik od najtežih oblika tuberkuloze. Ožiljak nakon BCG vakcinacije nastaje mesec do dva nakon vakcinacije, a često se čuju i vicevi o ljudima sa Balkana – kako ih prepoznati? Pa, po ožiljku od BCG vakcine.

Vakcina koja je prvi put upotrebljena 1921. godine, odnosno pre tačno jednog veka, u nekim dijelovima svijeta još uvijek je obavezna, a negdje se odavno ne primjenjuje. Karakteristično je da najrazvijenije zemlje svijeta, one koje se ponose što su odavno iskorenile tuberkulozu, nemaju obavezu BCG vakcinacije za svoje građane.

U bivšim socijalističkim zemljama, međutim, obaveza je postojala po pravilu do kraja osamdesetih, a u mnogim, kao na primer u eks-yu državama, uključujući i Bosnu i Hercegovinu, postoji i danas.

Prva vakcina koju novorođenče dobija u prvih 24-48 sati života je vakcina protiv tuberkuloze – BCG i primenjuje se intrakutano na gornju trećinu leve nadlaktice.

Na mjestu vakcinacije se za oko 2-3 nedelje formira crvenkasta bezbolna papula, koja kod neke dece (10 odsto) prolazi kroz period supuracije i formira ožiljak u narednih 1-2 mjeseca.

Kod većine djece, formiranje malog ožiljka na mjestu vakcinacije prolazi gotovo neprimećeno. Postojanje ožiljka se kontroliše 4-6 mjeseci nakon vakcinacije.

Formiranje ožiljaka je odsutno kod manje od 10 procenata djece. Djeca koja nemaju ožiljak, kažu pojedini lekari, trebalo bi ponovo da se vakcinišu do jedne godine. Međutim, kod dece starije od 12 mjeseci koja nemaju ožiljak, vakcinacija se ne preporučuje jer ne postoje validni dokazi da ona postiže odgovarajući efekat, odnosno koristi u pogledu zaštite.

Isto tako, kada se govori o vakcinisanoj djeci mlađoj od 12 mjeseci, dokazi za korist revakcinacije su još uvijek ograničeni.

NE PROPUSTITE

OGLAS

NAJNOVIJE