Četvrtak, 28 Septembra, 2023

VOZAČI, AKO OVO NE ZNATE, GREŠKA U VOŽNJI PO KIŠI MOŽE DA VAS UNAKAZI ZA CIJELI ŽIVOT: Dobro proučite, ovo je strahovita OPASNOST!

Kiša u Beogradu znači kolaps! Padavine su naročito kobne po protok saobraćaja u špicu, kada put automobilom do kuće može da potraje i sat duže nego što je planirano.

Međutim, sem što se vozači “zbune” tokom padavina, pa se se sve obavlja usporeno postoje i velike opasnosti.

Nažalost mnogi vozači nemaju svijest o tome da takozvani “A stub” pravi mrtav ugao pa se dešava da vozači ne vide pješaka koji je ispred njih. Čak metar i po vidnog prostora može da bude zaklonjeno “A stubom”. Međutim situacija po kiši je mnogo dramatičnija. Zbog magljenja, naročito bočnih stakala, vidno polje vozača dramatično je umanjeno. Najveća je opasnost prilikom skretanja, a naročito u gradu, gdje se kreće veliki broj pješaka.

Djeca najugroženija

Mnogi vozači to znaju, pa preduzimaju mere kako bi izbjegli najgore – gaženje pješaka. Naime, prva mjera je smanjenje brzine na minimum. Treba dobro otvoriti oči i paziti da li se neko kreće. Najugroženija su djeca, koju je zbog rasta teže uočiti.

Sem brzine, neophodno je nagnuti se lijevo i desno i prekontrolisati mrtav ugao koliko god je to moguće. Ukoliko niste sigurni koristite i ablend.

Budite uvijek svjesni ove opasnosti, jer posljedice mogu da budu pogubne. Nemojte da se pokajete kasno, uvijek je bolje preduzeti sve što je moguće kako bi vaša vožnja bila bezbjedna.

Klizav kolovoz

Kiša se miješa sa prljavštinom i uljem na putu i stvaraju se idealni uslovi za proklizavanje vozila. Najbolji način da izbjegnete proklizavanje je da usporite vožnju. Ako vozite sporije, više gazećeg sloja pneumatika je u kontaktu sa putem, a to znači bolje prijanjanje.

U slućaju da vozilo sklizne ne smijete naglo da kočite. Ako imate sistem protiv blokiranja točkova (ABS) ne pritiskajte papučicu kočnice kao da pumpate. Odlučno i ravnomjerno pritisnite kočnicu, a volan ispravite u smjeru klizanja.

(Kurir.rs / M. D. R.)

NE PROPUSTITE

OGLAS

NAJNOVIJE