ŽELUDAC MOŽE DA SE SMANJI BEZ OPERACIJE: Nova metoda nema rezova i komplikacija, a evo koliko se gubi kilograma

Endoskopske metode liječenja gojaznosti pružaju efikasan pristup bez komplikacija koje se često povezuju s klasičnom hirurgijom. Dr. Milutin Bulajić, gastroenterolog i interventni endoskopista, u emisiji “150 minuta” na Prvoj, pojasnio je prednosti ovih metoda. Ključne razlike u odnosu na klasične hirurške procedure uključuju manji boravak u bolnici, očuvanje anatomije organa za varenje, te izostanak rezova i fizičkih ožiljaka.

Postupak uključuje šivanje želuca s unutrašnje strane pomoću posebnih instrumenata, čime se smanjuje njegova zapremina. Ova tehnika nudi iste efekte kao hirurška metoda, ali bez rezova na trbuhu ili uklanjanja bilo kojeg dijela želuca ili tankog crijeva.

Endoskopske metode su namijenjene osobama s indeksom tjelesne mase (BMI) između 30 i 40, pa čak i do 45. Ove metode nisu preporučljive maloljetnim pacijentima.

Gubitak težine s ovim procedurama može iznositi do 50% prekomjerne tjelesne mase, no bitno je naglasiti da uspjeh ovisi i o pridržavanju preporuka tima stručnjaka, koji uključuje nutricioniste, psihologe, psihijatre, endokrinologe, interniste i druge. Praćenje pacijenata traje minimalno 2 do 3 godine kako bi se osigurali dugoročni rezultati.