Znate li zašto su banane uvijek broj 1 na vagi? ODGOVOR JE ZANIMLJIV

Banane su dostupne cijele godine i uvijek se dobro prodaju, bez obzira na to koje je doba godine, piše Večernji.hr

Banane su jedna od namirnica koju mnogi obožavaju, a u dućanima su među najprodavanijim proizvodima. Uz to, kada se oznakama za vaganje pristupa abecednim redom, banane su također na vrhu liste.

Naravno, proizvodi poput artičoke, ananasa ili avokada abecedno dolaze prije banana, ali zbog svoje popularnosti i učestalosti kupovanja banane su zadržale broj 1 na vagi, odnosno, kako ih kupci ne bi dugo tražili, piše Get To Text.

Na svijetu postoji tisuću vrsta banana, a uzgajaju se u 150 različitih država. Banane nisu sezonsko voće jer se mogu uzgajati cijelu godinu, a najviše banana konzumira se u Ruandi: 279 kg banana po glavi stanovnika.

Prehrambena industrija koristi skalu od 7 boja kako bi utvrdila zrelost banana, neki preferiraju potpuno zelene banane koje kuhaju prije konzumacije, dok drugi kupuju skoro smeđe banane koje su zbog svoje slatkoće odličan dodatak kolačima i raznim kućnim napitcima.

Čak 95% banana koje možemo kupiti u dućanima su cavendish banane, a podaci iz 2018. pokazuju kako se u Hrvatsku godišnje uvozi 8.2 milijuna kilograma tih banana. 2013. je američki trgovački lanac Walmart otkrio da su banane najprodavaniji proizvod u njihovim trgovinama.

Stranica Science Meets Food piše da je banana najpopularnije voće na svijetu te da je četvrta najvrjednija prehrambena kultura na svijetu, odmah iza pšenice, riže i mlijeka. National Geographic piše da banane čine otprilike 75 posto trgovine tropskim voćem te da ih se godišnje pojede više od stotinu milijardi. Ujedno su i voće koje se najviše izvozi u svijetu.