NE PIJTE OVE LIJEKOVE! DANICA GRUJIČIĆ UPOZORILA: Uništavaju organizam, a svi ih kupuju na svoju ruku

NE PIJTE OVE LIJEKOVE! DANICA GRUJIČIĆ UPOZORILA:  Uništavaju organizam, a svi ih kupuju na svoju ruku

Da li patite od bolova ili odmah posegnete za analgeticima? Većina spada u ovu drugu grupu, a bolovi koji su najčešći okidači za upotrebu lijekova su glavobolja i zubobolja .

Prednost, ali i mana ove vrste lijeka je što se može kupiti bez recepta, pa postoji ogroman rizik ne samo da se jednom preuveliča količina, već i da se godinama stvara sistemska ovisnost. Dugotrajna upotreba ovih lijekova, koje liječnici nazivaju NSAIL (nesteroidni protuupalni lijekovi), može negativno utjecati na zdravlje, a postoje tri testa koje bi trebali učiniti svi koji često uzimaju analgetike!

Provjerite pritisak

Lekovi protiv bolova uzrokuju porast krvnog pritiska, rekao je kardiolog Herman Gandelman.

“Krvni sudovi počinju da se sužavaju, a pritisak raste. Jedan od uzroka refleksne hipertenzije koja se ne leči terapijom je upotreba lekova protiv bolova”, kaže kardiolog Gandelman. Prema statistikama, ako osoba pije NSAIL pet dana zaredom, rizik od srčanog i moždanog udara se povećava za 30 posto. Zato je najbolje razgovarati sa doktorom koji će propisati terapiju za oba problema. Osim toga, ljekari savjetuju zamjenu analgetika paracetamolom, koji blago djeluje na pritisak.

Uradite gastroskopiju

Još jedan pregled koji biste trebali obaviti ako redovno pijete analgetike je gastroskopija .

“Uzimanje lijekova protiv bolova smanjuje zaštitnu funkciju želučane sluznice, pa se mogu pojaviti čirevi. Ako postoji potreba za lijekovima protiv bolova, onda se oni uzimaju paralelno s lijekovima koji smanjuju mogućnost nastanka čira”, rekao je Herman Gandelman.

Osim toga, stručnjak je napomenuo da se tokom gastroskopije uzima uzorak kako bi se provjerilo prisustvo bakterije Helicobacter pylori. A ako se pronađe, bit će potrebno liječenje antibioticima.

Provjerite funkciju bubrega

Kako su ljekari primijetili, kod osoba koje često uzimaju analgetike, funkcija bubrega može se provjeriti analizom krvi. Potrebno je obratiti pažnju na dva pokazatelja – kreatinin i glomerularnu filtraciju (indikator bubrežne insuficijencije).

“Dobro poznata nuspojava lijekova protiv bolova je pogoršanje funkcije bubrega. Ponekad se javljaju reakcije u vidu upale organa”, rekao je Herman Gandelman. Stoga je provjera funkcije bubrega obavezna stavka u održavanju zdravlja tijekom uzimanja lijekova protiv bolova.