NAJMANJE 20 MRTVIH I 40 NESTALIH U POPLAVAMA U BiH: Stravične ispovesti nesrećnih ljudi, saobraćaj u prekidu, Srbija nudi pomoć

NAJMANJE 20 MRTVIH I 40 NESTALIH U POPLAVAMA U BiH: Stravične ispovesti nesrećnih ljudi, saobraćaj u prekidu, Srbija nudi pomoć

Velike poplave pogodile su tokom noći južne delove Bosne i Hercegovine. Veliki broj ljudi je stradao, još uvek se ne zna koliko. Voda je ušla u stambene objekte, putevi i automobili su pod vodom, a nastava je u mnogim mestima otkazana. Najnovije informacije pratite u blogu koji je pred vama!

 

“U kući su bili sin, nevesta, žena, unuk i unuka. Pošli smo da izađemo iz kuće i odemo dalje. Sin je išao iza mene, nešto se okrenuo i naišao je veliki talas. Bio je veliki sigurno tri metra, samo je nestao. Gde je sada da idem? Osim sina, ostali su uspeli da prežive. Socijalni rad nam je pomogao, svi smo zbrinuti, imamo gde prespavati”, rekao je nesrećni čovek.

20:20

Saobraćaj i dalje u prekidu

Na putevima koji vode od Jablanice ka Mostaru, Prozoru i Blidinju saobraćaj je i dalje u prekidu. Na deonici od Konjica do Jablanice trenutno mogu saobraćati samo vozila Hitne pomoći, saopšeno je iz BIHAMK-a u.

Alternativni pravci su: Sarajevo-Novi Travnik-Rostovo-Bugojno-Kupres-Tomislavgrad-Posušje-Mostar ili Sarajevo-Foča-Tjentište-Gacko-Mostar.

Na putevima na području Kiseljaka (prema Kreševu, Fojnici i Sarajevu) saobraća se otežano, jer još ima vode i blata, ali je put prohodan.

19:53

Selo Zlate kod Jablanice više nije za život

Armin Rizvić iz Jablanice je na društvenim mrežama podelio video i fotografije ovog sela navodeći da je u katastrofalnom stanju zbog čega i nije više uslovno za život.

Zatim je naveo da je putna komunikacija od Jablanice prema Posušju upitna budući da put više ne postoji prema pojedinim delovima.

19:42

Ministar odbrane: Ne krećite iz Mostara ka Jablanici, ugrozićete život

Prema nepotvrđenim informacijama, broj žrtava dostigao je 20, rekao je Zukan Helez, ministar odbrane Bosne i Hercegovine.

„Upozoravamo da niko ne kreće od Mostara prema Jablanici i Konjicu, ugroziće sopstveni život”, rekao je Juka.

Od ukupnog broja stradalih, 16 je život izgubilo u Jablanici. Pritom, strahuje se da bi brojke mogle biti i veće, jer nadležni navode da se brojne osobe i dalje vode kao nestale.

Padavine su u protekla 24 časa najviše pogodile opštine Jablanicu, Konjic, Kiseljak, Fojnicu i Kreševo.

19:40

Lavina zatrpala nekoliko kuća

Portal Istraga.ba na Ks objavio je snimak iz kamenoloma u kojem se “gomilao nanos” koji je, tvrde, izazvao lavinu koja je zatrpala nekoliko kuća u Donjoj Jablanici.

Navode da su im preživeli meštani rekli da su upozoravali na problem kamenoloma.

19:11

Izuzetno teška situacija i u Drvaru

U Drvaru je proglašeno stanje elementarne nepogode zbog poplava, klizišta i odrona, rekla je Srni načelnica opštine Dušica Runić.

“Veliki broj građana Drvara prijavio je štetu nastalu na krovovima, poplavljene objekte i kuće”, kaže Runićeva.

Prema njenim rečima, situacija u Drvaru nije dobra.

“Poplavljen je deo sela Vrtoče – na lokaciji Zorica raskršće, Podbrina i Bastasi. Katastrofalno je stanje na delu regionalnog puta prema Glamoču. Voda nosi asfalt, prave se klizišta i odroni. Čak bujične vode probijaju kroz asfalt”, istakla je Runić.