ZOVU GA UBICA SALA, UZMITE SAMO JEDNU KAŠIKU DNEVNO: Za mjesec dana ćete se PREPOLOVITI, KILOGRAMI LETE KAO LUDI

Mnogi stručnjaci veruju da je pojačani metabolizam ključ za mršavljenje.Dobra vest je da postoje mnoge prirodne namirnice koje mogu pomoći ubrzati vaš metabolizam, pogotovo kada je reč o začinima.

Prema jednoj studiji gubitak težine uveliko zavisi o načinu na koji se kombinuje ishrana. Sudionici ovog istraživanja bili su podijeljeni u dvije skupine, a svaka od njih sastojala se od 44 pretilih žena. Tokom trii meseca žene iz obe grupe su dobile zdravu hranu i konzumirale su manje od 500 kalorija na dnevnoj bazi. Ono što je napravilo razliku između ishranu tih grupa su začini. Prva grupa je dobila 3 grama praha kumina dnevno, obično u kombinaciji sa 140 grama jogurta. S druge strane, druga skupina primila je jednaku količinu jogurta ali bez kumina. Na kraju studije istraživači su prikupili rezultate koji su bili više nego neverovatni! Žene iz prve skupine, koje su uzimale jogurt i kumin, izgubile su 6 kilograma više u odnosu na drugu grupu.

Začudo, prva skupina je također izgubila znatno više masnoća od druge. Prva skupina izgubila je 14,64%, dok je druga izgubila samo 4,91%. Ono što čini kumin tako delotvorinim je njegovo obilje filosterola, spoja koji sprečava nakupljanje holesterola. Mnogi znanstvenici veruju da je to razlog zašto kumin ima sposobnost da ubrza metabolizam.