BOL POSLIJE JELA U OVOM DIJELU STOMAKA UKAZUJE NA UPALU ŽUČNE KESE! Javlja se TEMPERATURA, svuda svrbi – ovo su svi SIMPTOMI

a li znate da se kamen u žučnoj kesi javlja kod svake desete žene i svakog petnaestog muškarca? Međutim, ne mora bol u predjelu desne strane stomaka, (ispod jetre), gdje se i nalazi žučna kesa, da ukazuje na kamen u žuči.

Kako je svojevremeno rekao poznati gastroenterolog dr Vojislav Perišić – sitni kamenčići su glavni razlog upale u žučnoj kesi. Oni tu mogu da budu cijeli život i da ne prave problem, sve do jednog trenutka…

Upravo je glavni put izlučivanja masnoće iz čovjekovog organizma i predstavlja tečnost koju luči jetra i koja se skuplja u žučnoj kesi i odakle se prazni kada je potrebno za varenje masne hrane.

Kontrakcijama glatke muskulature iz zida žučne kese potiskuje se žuč u dvanaestopačačno crijevo, čime se omogućava varenje hrane. Povećana koncentracija žuči u žučnoj kesi stvara mogućnost pojave žučnih kamenaca. To se naročito odnosi na povećanu koncentraciju holesterola u samoj žuči, kada se stvaraju holesterolski kamenčići.

Bol ispod desnog rebra poslije obilnijeg obroka je prvi simptom. Zatim slijedi nadimanje, neprijatnost i podrigivanje, kao i temperatura. Žuta boja kože također se može javiti samo kada se zapuše žučni kanali.

“Žutilo se prvo javlja u beonjama, a zatim u licu i naravno svrab po cijelom tijelu. Svuda svrbi”, rekao je dr Vojislav Perišić.

Upala žučne kese

Akutna upala zida žučne kese ili akutni holecistitis je česta bolest na našim prostorima koja je uglavnom udružena sa pojavom kamenaca u žučnoj kesi. Pored akutne upale žučne kese može se javiti i hronična upala žučne kese o kojoj govorimo kada dolazi do suvremenih opstrukcija žučnih kanala žučnim kamencima. Pored navedenih simptoma kod pojave kamenaca u žučnoj kesi, kod upale može da se pojavi povišena tjelesna temperatura i groznica.

Liječenje

Liječenje akutne upale žučne kese podrazumijeva smirivanje bolova i infekcije, kao i poboljšanje opšteg stanja mirovanja i prekida se unošenje hrane i vode na usta. Pacijent dobija infuziju, lijekove protiv bolova, spazmolitike i antibiotike širokog spektra. Nakon smirivanja upale preporučuje se hirurško odstranjivanje žučne kese (holecistoktomija), prenosi Stetoskop.