Kada putujete u drugu zemlju, najvažnije

Kada putujete u drugu zemlju, najvažnije je da imate pasoš, i to važi za većinu ljudi. Međutim, postoje tri osobe za koje ovo pravilo ne važi, odnosno, ne treba im pasoš za putovanje.

U pitanju su kralj Ujedinjenog Kraljevstva Čarls III, japanski car Naruhito i carica Masako. Prije nego što je kralj Karlo III dobio tu privilegiju, prije njega imala ju je kraljica Elizabeta II, koju je Čarls naslijedio na prijestolu pošto što je britanska kraljica sa najdužim stažom preminula 8. septembra 2022. godine.

Dakle, ovaj izuzetak se odnosi samo na kralja (ili kraljicu) Ujedinjenog Kraljevstva, ne i na druge članove kraljevske porodice. Ovo se pravilo se ne odnosi ni na suprugu kralja Čarlsa, kraljicu Kamilu, koja sa sobom mora da ima diplomatski pasoš.

Što se Japana tiče, japansko ministarstvo je 10. maja 1971. godine izdalo dokument u kojem se navodi, da bi bilo krajnje neprikladno da se izda pasoš za cara ili caricu, piše CNBC TV18.

Veoma je neprikladno da car koristi pasoš kao običan građanin

U dokumentu se dodaje i da bi bilo krajnje neprikladno da se car podvrgava imigracionim ili viznim procedurama koristeći pasoš kao običan građanin. Takođe, takvo pravo važi samo za cara i caricu, dok se diplomatski pasoši izdaju ostalim članovima carske porodice, uključujući prijestolonasljednika i princezu.

Kada stignu u bilo koju zemlju, od cara i carice Japana se traži samo da pokažu dokument lokalnog ministarstva, koji zemlju obaviještava unaprijed o njihovom dolasku.

U slučaju kralja Čarlsa III, ta dužnost je povjerena njegovom ličnom sekretaru, ser Klajvu Aldertonu, koji je od 2006. godine, godinu dana nakon što su se vjenčali, jedan od najpovjerljivijih i najomiljenijih savjetnika kralja i kraljice Kamile.