SVI SLUŠAMO NJEGOVE PJESME: Prepoznajete li našeg slavnog muzičara na staroj fotografiji?

Na Instagram profilu Estradni arhiv objavljena je fotografija jednog od najpoznatijih muzičara na prostoru bivše Jugoslavije.

Na fotografiji je mladić koji sjedi u travi zajedno sa psom, a navodno je nastala sredinom šezdesetih. Radi se o Goranu Bregoviću.

Bregović je rođen 22. marta 1950. godine, a najpoznatiji je kao osnivač, producent, gitarista i vođa sarajevske rock grupe Bijelo dugme.

Kao i njegovi muzički prethodnici iz YU grupe, Bregović je koristio elemente narodne muzike sa balkanskih prostora pomiješanu sa zapadnom rock muzikom. Na taj način je napravio muzički stil koji će muzički kritičari tokom 1970-ih nazivati “pastirski rock”.

Nakon prestanka sa radom u Bijelom Dugmetu, počeo je komponovati muziku za filmove. Među njegovim najpoznatijim ostvarenjima je muzika za tri filma redatelja Emira Kusturice (Dom za vješanje, Arizona Dream i Podzemlje).

Goran Bregović je tokom svoje pet decenija duge karijere komponovao muziku za poznate svjetske pjevače, među kojima su: Sezen Aksu, Kayah, Iggy Pop, Šaban Bajramović, George Dalaras i Cesária Évora.